6 - 11 DECEMBER 2022

Nieuwsitems

De Ketele beëindigt wielercarrière na Wooning Zesdaagse

De Ketele beëindigt wielercarrière na Wooning Zesdaagse

28 September 2021

De Wooning Zesdaagse, die van 7 t/m 12 december 2021 plaatsvindt in Rotterdam Ahoy, wordt de laatste koers van Kenny De Ketele. De Belgische oud-wereldkampioen koppelkoers en 21-voudig zesdaagsewinnaar rijdt zijn laatste wedstrijdkilometers aan de zijde van Niki Terpstra, die de Rotterdamse Six al viermaal won.

Wedstrijddirecteur Peter Schep vindt het mooi dat De Ketele de Wooning Zesdaagse heeft uitgekozen voor zijn laatste ronden op een wielerpiste. "Kenny is al jaren een graag geziene gast in onze Zesdaagse. Hij is een attractieve renner die altijd koerst voor wat hij waard is en daardoor jaarlijks meedoet voor de zege. Dat is ook de reden dat we hem aan Niki koppelen. Als een eerbetoon aan een groot coureur, die zo zijn loopbaan aan de zijde van een andere topper kan afsluiten.”
 

De Wooning Zesdaagse betekent het einde van zeventien seizoenen als profrenner voor De Ketele. De gedachten om te stoppen spelen al langer bij de nu 36-jarige renner van Sport Vlaanderen-Baloise. "Eigenlijk was ik twee jaar geleden al met mijn afscheid bezig”, legt hij uit. "De Olympische Spelen in Tokio moesten een hoogtepunt worden in mijn carrière. Een ultiem doel om mijn loopbaan mee af te sluiten. Maar doordat de Spelen een jaar werden uitgesteld, kwam er dus automatisch voor mij ook nog een kersseizoen bij.” Voor De Ketele was het besluit om te stoppen niet eenvoudig, want op training haalde hij de afgelopen tijd zijn hoogste waardes ooit. "Maar Parijs is nog drie jaar weg en ik merk dat ik met minder goesting naar de wegwedstrijden ga en die heb je nu eenmaal nodig om top in de Zesdaagsen te zijn.”
 

Dat De Ketele in Rotterdam afzwaait en niet in 'zijn’ Gent heeft meerdere redenen. "Natuurlijk is Gent mijn thuisbasis, maar ik voel me in Rotterdam ook altijd welkom en gewaardeerd. Ik heb met beiden Zesdaagsen een persoonlijke en goede band. Daarom heb ik besloten om na Gent nog door te gaan tot Rotterdam. Ik neem nu gewoon tweemaal afscheid: een keer voor eigen volk en eenmaal internationaal.” Een andere motiverende reden is dat zijn partner luistert naar de naam Niki Terpstra. "Niki en ik komen goed overeen”, legt hij uit. "We hebben heel vaak tegen elkaar gestreden en rijden nu voor het eerst ooit samen. Ik zie er zeer naar uit, want Niki is een machine, waar je beter samen dan tegen kan rijden.”