Nieuwsitems
Winnaars 29e editie

Havik en afscheidnemende Terpstra winnen de 39e editie van de Wooning Zesdaagse

11 December 2022

Niki Terpstra en Yoeri Havik zijn de winnaars van de 39e Wooning Zesdaagse in Rotterdam. In een bloedstollend spannende laatste koppelkoers trok het Nederlandse duo, luidkeels toegejuicht door het publiek in Rotterdam Ahoy, de overwinning naar zich toe. Daarmee sloot Terpstra zijn carrière als professioneel wegwielrenner met een fraai succes af.

Terpstra en Havik voerden de zesdaagse de eerste twee dagen aan, maar raakten daarna de gele trui kwijt aan Lindsay De Vylder en Jules Hesters. Het Belgische koppel ging een dag aan kop, net als het Italiaans-Nederlandse duo Elia Viviani en Vincent Hoppezak. Op de vijfde dag heroverden Terpstra en Havik het geel, maar Rotterdam Ahoy kon zich vervolgens opmaken voor een zinderende finaledag met drie koppels in dezelfde ronde. Sterker nog, Terpstra en Havik hadden hetzelfde aantal punten als nummers twee De Vylder en Hesters. Ook Viviani en Hoppezak waren in de nulronde.

De laatste dag begon met een koppelkoers over 30 minuten, waarin Roger Kluge en Cees Bol de zege pakten en van hun drie ronden achterstand er eentje wegpoetsten. In de nummers die volgden, naderden Kluge en Bol de drie topkoppels tot op een ronde omdat ze voor de derde keer deze zesdaagse voorbij de 100 punten gingen. Ook Philip Heijnen en Tim Torn Teutenberg gingen door de 100 puntengrens, nadat Nederlands kampioen Heijnen ook zijn derde dernyrace had gewonnen. Plots waren nog vijf koppels kansrijk voor de eindzege in deze 39e editie.

De finale koppelkoers werd een waar spektakelstuk met een glansrol voor Terpstra en Havik. Iedere aanval van het Nederlandse duo werd door het publiek uit volle borst aangejaagd. Uiteindelijk maakten de Noord-Hollanders het verschil met de concurrentie, ook al misten ze in de slotfase nog een aflossing. Met een ronde voorsprong op de koppels De Vylder-Hesters en Viviani-Hoppezak, die weliswaar meer punten hadden gehaald, sleepten Terpstra en Havik de eindoverwinning uit het vuur. Voor Terpstra was het zijn vijfde eindzege in Rotterdam, voor Havik was het zijn tweede.

Met de 39e Wooning Zesdaagse reed Niki Terpstra zijn laatste wedstrijd als professioneel wegwielrenner. De 38-jarige coureur won in zijn loopbaan die in 2007 bij Team Milram begon, grote klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Vier keer eerder was hij de beste in Rotterdam: in 2013, 2014 en 2015 aan de zijde van Iljo Keisse, in 2019 aan de zijde van Thomas Boudat. Yoeri Havik was tijdens de editie van 2020 de beste samen met Wim Stroetinga, die ondertussen zijn carrière heeft beëindigd. De editie van 2021 ging vanwege het coronavirus niet door.

GPN/Provato Sprint Cup
Harrie Lavreysen heeft de GPN/Provato Sprint Cup gewonnen, nadat hij op de vierde avond al het baanrecord in Rotterdam Ahoy had aangescherpt naar 9,733 seconden. De wereld- en olympisch kampioen haalde gedurende de week 101 punten, 8 meer dan Jeffrey Hoogland.

Troost Women Derny Cup
Op de laatste dag kwamen ook de vrouwen weer in actie. Babette van der Wolf reed achter gangmaker Jos Pronk naar de overwinning. Yuli van der Molen eindigde achter Ron Zijlaard op de tweede plaats. Tessa Dijksman werd derde.

TICKETS