Nieuwsitems
Terpstra & Havik

Terpstra en Havik winnen de Wooning Zesdaagse: "het dak ging eraf"

11 December 2022

"Echt kicken!” Zo verwoordde Niki Terpstra de ontknoping van de 39e Wooning Zesdaagse van Rotterdam, waarin hij met koppelgenoot Yoeri Havik de eindoverwinning veiligstelde. Voor Terpstra was het zijn vijfde succes in de Maasstad, Havik won zijn tweede.

"Dat we die laatste rondjes rondreden en die ronde pakten, het publiek dat helemaal uit zijn dak ging, het dak ging eraf… Bijzondere momentjes”, vertelde Terpstra na afloop. Het koppel begon als tweede aan de afsluitende koppelkoers over vijftig minuten en vijftig ronden, maar slaagde erin de achterstand om te buigen in een ronde voorsprong en de eindoverwinning binnen te slepen.

Dat ging niet zonder slag of stoot, want het duo miste een aflossing waardoor Havik langer moest doorrijden. "We gingen vijftig ronden voor het einde al in de aanval. Ik wilde het gewoon beslissen en de anderen geen ruimte meer geven. Ik ging vol over het peloton heen, maar Lindsay De Vylder had ons niet gezien denk ik. Hij stuurde zó omhoog terwijl wij moesten aflossen”, blikte Havik terug.

De wereldkampioen puntenkoers en titelverdediger in deze Wooning Zesdaagse schrok zich kapot. "Ik dacht even, ik rijd mezelf hier dood. Het ging gelukkig net goed, alleen had ik wel een extra zure beurt, een dubbele beurt op dat moment. Ik dacht bijna dat we daardoor zouden verliezen. Maar gelukkig kwam het allemaal goed. De laatste dertig ronden waren genieten.”

Voor Terpstra kwam met de Wooning Zesdaagse een einde aan zijn professionele carrière als wegwielrenner. "Of er nog een opening is? Voor de zesdaagse niet meer. Dit ziet er allemaal mooi uit, maar ik weet zelf hoeveel energie in het trainen is gegaan. Dat was enorm afzien. Ik ben blij dat dát deel voorbij is. Je komt hier niet zomaar even de baan binnen om je rondjes mee te rijden met de toppers.”

Aan de zesdaagse is nog een keer veel arbeid voorafgegaan voor de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. "De laatste weken heb ik onwijs hard voor deze wedstrijd moeten werken”, vertelde Terpstra verder. "Bij elke training dacht ik: 'Dit zijn de laatste trainingen, nog even.’ Maar ik ben heel blij dat het keiharde werken, het extreem harde werken, dat dát erop zit.”

"We waren vooral heel erg gefocust op de wedstrijd. Maar als je er nu aan terugdenkt, dan was het echt een geweldige week”, zei Havik. "Eén en al respect voor Niki en zijn carrière. Hoe hij die laatste weken nog heeft getraind om dit te kunnen doen, dat had niet iedereen hem nagedaan voor zijn laatste zesdaagse. Ik weet hoeveel energie hij erin heeft gestoken, hoeveel hij op de baan zat, hoe vaak hij mij vervloekte met trainen als ik weer eens ging.”

Volgens Havik was het nodig om zó goed te zijn in de Rotterdamse zesdaagse. "Dat hij dit kan in zijn laatste wedstrijd, petje af.”

TICKETS