Nieuwsitems
Milan Van Den Haute

Piepjonge Milan Van Den Haute overladen met complimenten: "Nu al winnen, ongelooflijk"

10 December 2022

Milan Van den Haute stond tegen het einde van de vierde dag van de Wooning Zesdaagse in het middelpunt van de belangstelling. De nog maar 17-jarige Belg, pas op het laatste moment toegevoegd aan het rennersveld na de ziekmelding van Jan-Willem van Schip, had even daarvoor op knappe wijze de tweede dernyrace van de avond gewonnen en werd overladen met complimenten van zijn collega-renners.

"Het was pas mijn tweede dernyrace (nadat hij dinsdag ook al in actie kwam in de Houcon Derny Cup). Ik had vooraf niet gedacht om iets te kunnen doen achter de derny. Ik wilde eigenlijk gewoon kijken hoe dat gaat en daaruit leren. Om dan zó mee te doen voor de winst en dan uiteindelijk ook winnen, is fantastisch”, vertelde de koppelgenoot van de Zwitser Lukas Rüegg naderhand.

Van den Haute lootte de eerste startpositie achter gangmaker Jos Pronk. In de koers over 40 ronden plaatsten Vincent Hoppezak en Tim Torn Teutenberg, samen met Philip Heijnen leider in het klassement van de Houcon Derny Cup, een aanval op de koppositie, maar de piepjonge renner in het blauwe truitje van Moore DRV hield dapper stand. "Ik had echt goede benen en kon iedereen perfect opvangen. Ik had eigenlijk alles onder controle.”

De prestaties van Van den Haute in de Maasstad zijn opmerkelijk. Hij werd pas in oktober 17 jaar en is daarmee eerstejaars junior. In de Rotterdam Topsport Talents Cup voor renners tot 23 jaar zou hij al bij de jongste renners horen, dus in de elite-zesdaagse is hij met afstand de youngster. Bovendien werd hij pas op het laatste moment gevraagd om deel te nemen op de baan van Rotterdam Ahoy, omdat Jan-Willem van Schip niet fit was.

"Het is natuurlijk te gek voor woorden”, vertelt Van den Haute, die het nu opneemt tegen toppers als Elia Viviani en Niki Terpstra. "De avond voor de zesdaagse werd ik gebeld door Kenny De Ketele (de Belgische bondscoach) om hier te starten bij de zesdaagse voor de profs. Dat was even van: wow, wat gebeurt hier?! Nu ik hier sta, begin ik echt wel dingen te leren. De profs begeleiden me echt goed daarin. Ik leer hier echt wel extreem veel van.”

Van den Haute is nog zó jong, dat hij even moest overleggen of hij al aan dit avontuur moest beginnen. "Ik heb even overlegd met mijn trainer Kieran De Fauw en natuurlijk ook met mijn ouders. We zijn tot de conclusie gekomen dat het wel ging lukken. Normaal gezien was het deze week examenweek, dus daarin hebben we met school wel wat moeten schuiven. Ik zit op de topsportschool in Gent, dus dat viel gelukkig perfect te combineren.”

"Of ze trots op me zijn? Nu denk ik wel zeker!”, glimlacht hij na zijn gewonnen dernyreeks. "Hiervoor was het gewoon mijn wagentje aanhangen en kijken hoe het ging. En nu winnen… Het is ongelooflijk!”

Met Kenny De Ketele heeft Van den Haute een mooi voorbeeld. De ondertussen gestopte baanspecialist was jarenlang een vaste waarde in de Wooning Zesdaagse en won de koers in 2018. "Kenny is echt een voorbeeld op de piste. Hij heeft heel veel bereikt in zijn carrière. Ik keek natuurlijk echt wel naar hem op hoe dat hij koerste, zeker zijn mentale sterkte en ook zijn tactische visie op de koers. Ik denk dat ik van Kenny nog heel veel ga kunnen leren.”

TICKETS