7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Column John den Braber: De eerste dag

Column John den Braber: De eerste dag

05 Januari 2017

Niets, maar dan ook niets is voor een topwielrenner erger dan een eerste dag. Alle zo vertrouwde systemen zijn gereset en de automatische piloot zit even niet meer achter het stuur. De eerste dag na een slopend seizoen bijvoorbeeld of juist van een opbouwende trainingsfase. De eerste dag na een langdurige blessure of een drankrijke vakantie vol ander wangedrag. De eerste dag na een etappekoers, benen van lood en alleen maar zin in slaap. De eerste dag bij een nieuw team, waarbij de ploegmaten je tijdens de groepstraining waarschijnlijk stuk voor stuk pijn gaan doen.

Op die eerste dag is er geen controle, zelfkennis of goesting, maar regeert slechts de angst om voor de eerste keer echt diep te moeten gaan. Wielrenners zijn gewoontedieren, die sidderen voor het fysieke onbekende en gebaat zijn bij regelmaat en vertrouwen in eigen onderstel. Met die gedachte in het achterhoofd, vraag ik de bezoekers van de Wooning Zesdaagse van Rotterdam om nog dieper de pet af te nemen voor de renners die vandaag aan de start staan. Want vandaag is de ultieme eerste dag; namelijk die van een nieuw seizoen. Tientallen vragen spoken door het hoofd. Hoe voelen de benen na de oliebollen, champagne, toastjes en - ongetwijfeld - te weinig slaap? Hoe is de conditie na een periode van niet koersen en - belangrijker nog - hoe is de vorm van mijn concurrenten? Heb ik wel genoeg getraind op de piste? Is mijn inhoud wel zo goed als vorig jaar om deze tijd? Allemensen, wat ziet Niki Terpstra er al afgetraind uit…

De eerste dag is een ontdekkingsreis en de eerste pedaalslagen op het Siberische hout kunnen leiden tot een gevoel van euforie, maar zorgen nog veel vaker tot een zucht van berusting. Geen zweetdruppel zo zout als op een eerste dag, maar ook geen beloning zo zoet. Vandaag is weer zo’n eerste dag. Zo’n onvoorspelbare eerste dag, ditmaal als prelude op een slopende, maar o zo prachtige strijd op de Rotterdamse wielerpiste. Stiekem best een feestje dat we daarbij mogen zijn.

TICKETS