7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Column John den Braber: Jonge dromers

Column John den Braber: Jonge dromers

06 Januari 2017

De kans dat het al voorbij is als u dit leest, is vrij groot. De gemiddelde bezoeker van de Wooning Zesdaagse van Rotterdam komt namelijk tussen zeven uur en half acht de Ahoy Arena binnen, en dan zijn deze jonge helden al klaar met hun wedstrijd. Dat is best jammer, want de Tacx Talents Cup is stiekem een van de leukste onderdelen op het programma. Beloften tot 23 jaar rijden elke dag een koppelkoers van iets minder dan driekwartier. Eén wedstrijd per avond, maar dan gaat het ook helemaal los. De hele dag staat bij deze coureurs in het teken van dat halfuurtje knallen. Op tijd eten, flink inrijden, zenuwen bij de start en van start tot finish volle bak koersen voor nog matig, vooral met vrienden en bekenden, gevulde tribunes.

Toch doen ze het graag, deze toppers van morgen. Want koersen in Ahoy is iets speciaals. Slechts een week per jaar is het Siberische hout van het voormalige Sportpaleis te betreden. Heilige grond, waar ooit legendarische coureurs als Peter Post, Gerrie Knetemann, Laurent Fignon, Rene Pijnen, Francesco Moser, Jan Raas en Patrick Sercu furore maakten en de harten van jonge, aspirant-wielrenners stalen. Ik wilde zelf, na een bezoek aan de Zesdaagse in 1986, als kleine aap ook niets liever dan op die Rotterdamse latten schitteren. Een toer nemen op het peloton en met bloemen voor mijn moeder naar huis. Het is er nooit van gekomen. De wielerbaan was twee jaar later uit Ahoy gesloopt en toen de demontabele baan in 2005 werd gemaakt, was ik al met sportief pensioen.

Met jaloezie kijk ik dan ook naar onbevangen kleppers als Maikel Zijlaard, Jason van Dalen, Bas Ottevanger en Vincent Hoppezak. Jonge dromers, die in de voetsporen van hun helden als Niki Terpstra, Pim Ligthart en Dylan Groenewegen mogen en vooral willen treden. Zes dagen lang bijna driekwartier afzien voor Rotterdamse eer en glorie en wie weet ooit een plekje in de 'grote’ Zesdaagse. Ik had er als jong pikkie een moord voor gedaan.

John den Braber
Oud-profrenner, nu journalist

TICKETS