7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Column oud-renner John den Braber: De clown

Column oud-renner John den Braber: De clown

08 Januari 2017

De clown

Mijn eerste trip naar de Rotterdamse Zesdaagse was in 1985. Het was in de tijd dat een Nederlander nog in de regenboogtrui over de wegen koerste en de TI Raleigh-ploeg vrijwel alles won. De meesten van die wegkleppers reden mee in het zesdaagsecircuit en dus ging ik aan de hand van mijn vader naar Ahoy om daar vanaf de tribune starstruck al die voorbijvliegende vedetten aan te gapen.

Toch was er slechts één renner die er in al dat sterrengeweld voor mij echt tussenuit sprong. Een outsider uit België, waar ik voor die Zesdaagse nog nooit van had gehoord. Willy Debosscher was zijn naam. Kleine erelijst, ook geen mooie renner, maar hij had een specialiteit: de afvalkoers. Zijn tactiek was simpel: in het laatste wiel blijven en steeds een persoon passeren, zodat hij in de koers mocht blijven. Afvalbeurt na afvalbeurt. Dat lijkt simpel, maar iedere renner zal beamen dat dit een conditionele uitputtingsslag is. Elke ronde na de bel vol sprinten, is al een opgave, maar de Gentse renner gooide er ook altijd nog een truc special uit. Hij trok concurrenten aan de broek, deelde gele kaarten uit en speelde voortdurend met het publiek. Wanneer de afvalkoers begon, schoof ik meteen naar het puntje van mijn stoel. Voor de clown uit België, zoals hij in het wielerwereldje bekend stond.

Coureurs als Willy Debosscher zijn er helaas niet meer. Niemand fietst een ronde met ontbloot bovenlijf of met een rondemiss op de stang. Geen renner ensceneert nog een valpartij of spijkert schoenen van de concurrent aan de vloer. Willy deed het allemaal. Wielrennen is nu vooral serious business en dat is goed, maar soms mis ik een Debosscher in de zesdaagsewereld. Iemand die even de spanning breekt met een grap en een grol, vlak voordat de latten weer uit de baan worden gereden. Dus doe ik een oproep aan de mannen die nu om de kussen van de miss strijden. Neem een keer een van die meiden mee op de stang tijdens de ereronde. Dat zal die oude Vlaamse clown vast wel kunnen waarderen.

John den Braber

Oud-profrenner, nu journalist

TICKETS