7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Column oud-renner John den Braber: Rio of revalidatie

Column oud-renner John den Braber: Rio of revalidatie

07 Januari 2017

Het belooft een fantastische avond te worden, die negende januari van het vorige jaar. Jeffrey Hoogland rijdt het baanrecord van Sir Chris Hoy aan gruzelementen, iedereen lacht en het bier stroomt de glazen vol. Er is magie in de lucht. Het is even over half twaalf, wanneer er twee jonge vrouwen in de sprintfinale staan. Beiden begin twintig en barstensvol talent. De weg naar Rio begint voor Elis Ligtlee en de Britse Victoria Williamson op de Zesdaagse van Rotterdam: een titanenstrijd wacht.

Er wordt geloerd, gepokerd en uiteindelijk vol gesprint. In de laatste bocht gaat het mis. De Nederlandse raakt het stuur van haar rivale en beiden storten met een oorverdovende smak op het Siberische hout. Er is bloed, witte schermen worden rond het tweetal geplaatst en plots is het oorverdovend stil. Een gevoel van weerzin en medelijden valt als een walm over het Sportpaleis. Ligtlee komt er relatief goed vanaf. Ze mankeert weinig en mag naar een nachtje ziekenhuis naar haar geliefden. Williamson is er slechter aan toe. Ze loopt breuken in rug- en nekwervels op en er wordt zelfs gevreesd dat ze zelfs nooit meer zal lopen. Laat staan op topniveau fietsen. Haar sportieve zon gaat misschien definitief onder. In de film Sliding Doors wordt een scenario geschetst, waarbij a simple twist of fate een leven anders kan laten verlopen. Bij deze twee jonge rensters is dit contrast werkelijk donkerzwart en spierwit. Ligtlee wint immers goud op de Spelen. Williamson ziet vooral hospitaalmuren. Rio of revalidatie: dat verdomde lot.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet meer aan Williamson had gedacht tot deze zomer. Een Britse website meldde dat ze voor het eerst weer - voorzichtig - op de fiets had gezeten. Het deed me glimlachen. Hoe mooi zou het niet zijn als die frêle Britse op de Spelen van Tokio dat gedroomde goud dan toch wint? Soms kan het lot je nogmaals een andere kant opsturen. De Spelen worden immers gehouden in het land van de rijzende zon. De sportieve zon, die zomaar weer voor Williamson kan opkomen.

John den Braber

Oud-profrenner, nu journalist

TICKETS