7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Column oud-renner John den Braber: Ruggengraat

Column oud-renner John den Braber: Ruggengraat

09 Januari 2017

U heeft hem waarschijnlijk al meerdere malen voorbij zien stuiven op het middenterrein. Een kleine man, strak in het pak, keurige middenscheiding in het grijze haar en een prominente bril. En altijd met een lach, want chagrijn staat niet in het woordenboek van Randy Nobel. Ras-Rotterdammer, groot wielerliefhebber, maar vooral bekend als de man die al jaren de huldigingen van de onderdelen begeleidt. Een van de meest onderschatte jobs op de Zesdaagse.

Als chef-protocol is Randy heel de dag op en neer aan het vliegen om sponsors uit de box te halen voor een startschot of het uitreiken van de overwinningsbloemen. De plattegrond van het middenterrein staat dan ook inmiddels in zijn geheugen gebeiteld. Blind weet hij de directeur van GPN of Misura te vinden en op de terugweg pikt hij meteen ook de klanten van Houcon op vanuit het Hoekse Waard Plein. Een babbeltje maken met de vaak wat nerveuze gasten in de organisatiebox, zorgen dat de rondemissen attent zijn en de juiste sjerp om hebben, het wedstrijdschema in de gaten houden en ondertussen correct gespelde namen aan de microfonisten doorgeven. En dan weer de vloer op, want de volgende prijsuitreiking dient zich alweer aan. Een avond lang stress met maar een doel: een lach op de gezichten en een vleugje lippenstift van de miss op de konen van zijn gasten. Randy begeleidde de afgelopen jaren naar schatting zo’n 250 huldigingen. Toch staat hij op geen enkele foto, want Randy kent zijn plek. Als de gasten stralen, straalt hij - aan de rand van de piste - zelf ook. Daar hoeft hij echt geen bosje bloemen voor te ontvangen.

Randy is een van de vele mensen die zonder zelf in de spotlights te willen staan, heel belangrijk voor een evenement als de Zesdaagse zijn. Hij is net als al die andere vrijwilligers de ruggengraat van dit fietsfestijn. Mensen die er achter de schermen voor zorgen dat het lijkt alsof alles vanzelf gaat. Met als ultieme beloning, de lach van een gast of het slotapplaus na weer een geslaagde avond. Laten we deze voor het publiek naamloze of anonieme helden als Randy dus maar flink koesteren.

John den Braber

Oud-profrenner, nu journalist

TICKETS