7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

6 keuzes van Niki Terpstra

6 keuzes van Niki Terpstra

08 Januari 2018

Niki Terpstra won de Wooning Zesdaagse van Rotterdam al drie keer met de Belg Iljo Keisse. Dit jaar probeert hij het met Dylan van Baarle. We legden de 33-jarige toprenner van Quick-Step Floors zes keuzes voor.

Het Kopje van Bloemendaal of de Oude Kwaremont (legendarische klim in België)?

,,Het Kopje van Bloemendaal. Dankzij het Kopje kom ik tegenwoordig goed de Kwaremont over. Op dat klimmetje ben ik opgegroeid, ik heb er een deel van mijn basis als wielrenner gelegd. Heel vaak kom ik er overigens niet hoor. Bij een intervaltraining ga ik soms nog omhoog. Het record staat volgens mij ook niet meer op mijn naam, en het is geen doel om dat terug te winnen.”

Fietsen in je eigen broek of die van je Belgische ploegmakker Iljo Keisse?

,,Liever in mijn eigen broek. Maar net voor het begin van deze zesdaagse kwam ik erachter dat ik niet het goede broekje had. Toen hebben we een paar man opgetrommeld om wat broekjes uit Gent op te halen. Zo snel kunnen die namelijk niet worden gemaakt. De eerste is nu al kapot, door een val. Iljo zal het niet zo heel erg vinden, denk ik. Die krijgt wel weer een nieuwe.”

Ferrari of Porsche?

,,Dan ga ik voor Ferrari. Vanwege de magie eromheen. Porsche is typisch Duits, technisch supergoed. En Ferrari is typisch Italiaans. Ik rij ook soms Italiaanse koersen, daar heb je ook altijd zo’n mooi, speciaal sfeertje. Met die heerlijke passie. Wanneer ik Formule 1 kijk, ben ik overigens niet per se voor Ferrari. Ik kijk niet zozeer naar teams, meer naar de sport in zijn algemeen. En natuurlijk ben ik wel fan van Max Verstappen. Al is hij niet de reden dat ik graag naar autosport kijk. Ik volg het al bijna dertig jaar intensief. Een kenner? Dat wil ik niet direct zeggen, maar ik weet er inmiddels wel aardig wat vanaf.”

Fietsen met je zoontje Luca, of met Philippe Gilbert?

,,Met mijn zoon, zonder twijfel. Soms doen we samen een rondje, hartstikke leuk om te doen. Of hij goed is, weet ik nog niet. Leuk vindt hij het in ieder geval wel, en dat is het belangrijkste. Op dit moment is hij ook nog wat te klein om mij uit de wind te houden. Nu moet ik wel heel diep gaan zitten.”

Doorgaan tot je 40ste of stoppen op je hoogtepunt?

,,Het zou helemaal mooi zijn als dat samen kon gaan. Op dit moment denk ik dat ik nog wel even door wil gaan, al is 40 misschien wat teveel van het goede. Stoppen op je hoogtepunt vind ik sowieso overdreven, maar ik zou wel op niveau willen eindigen. Wanneer ik het gevoel heb dat ik niets meer toe kan voegen, dan wordt het tijd om te stoppen. Al denk ik er op dat moment misschien wel heel anders over. Ik heb nu sowieso nog wel even.”

Nooit meer een zesdaagse rijden of nooit meer de Tour?

,,Euh… Ik zet mijn joker in. De Tour de France is de grootste koers ter wereld. Ik zou dus eigenlijk moeten zeggen: nooit meer een zesdaagse. Maar zoals het dit jaar ook weer gaat, dan kan ik er echt heel erg van genieten.”

TICKETS