7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

6 keuzes van Theo Bos

6 keuzes van Theo Bos

07 Januari 2018

Vijf keer werd Theo Bos wereldkampioen op de baan. Inmiddels is de 31-jarige sprinter een routinier tussen het nieuwe Nederlandse talent. We legden de renner van BEAT zes keuzes voor.

Je broer en voormalig topschaatser Jan op de fiets, of jij op schaatsen?

,,Hij op de fiets. Ik heb wel geschaatst. Rond mijn 16de ging fietsen en schaatsen allebei eigenlijk zó goed, dat ik niet wist wat ik moest gaan doen. Toen ik eenmaal op de wereldkampioenschappen Baanwielrennen had gereden, was de keuze snel gemaakt. Zo goed als Jan was ik sowieso niet op schaatsen. Wanneer we samen het ijs op gingen, reed hij me helemaal kapot. En hij heeft in 2004 nog de Olympische Spelen op de baan gehaald. Dat was mij met schaatsen nooit gelukt, dus hij wint.”

Japan of Nederland?

,,Ik vind Japan wel een heel erg prettig land, zou er zo kunnen wonen. Ik heb er twee jaar meegedaan in de keirincompetitie. Daar ben ik best goed in, wat het ook leuk maakt. Inmiddels spreek ik zelfs een beetje houtje-touwtje Japans. Ik kan heel erg genieten van de Japanse baancultuur. Het is heel groot, ze hebben zo’n 2500 professionals. Sowieso bevalt de cultuur in Japan me wel. Ze zijn respectvol, vriendelijk, georganiseerd, schoon. Ik hoop de komende twee jaar ook weer de keirin in Japan te rijden.”

Wie is The Boss, jij of Lance Armstrong?

,,Er is maar één Boss wat mij betreft: Bruce Springsteen. In het wielrennen? Nou, ik zie mezelf in ieder geval niet als The Boss. Het is mijn bijnaam, omdat ik toevallig zo heet, maar zo voelt het niet voor mij. Als Armstrong zichzelf The Boss wil noemen, mag dat van mij.”

Voor de televisie tijdens het WK voetbal, of wat anders kijken?

,,Ik ga het wel een beetje volgen, vind het best een leuke sport. Heel erg ben ik er echter niet mee bezig. Mogelijk zit ik tijdens het WK in Japan. Zij hebben zich geplaatst, dus dan ben ik wel een beetje voor dat land. Hopelijk doen ze het goed, al verwacht ik niet dat ze heel erg ver gaan komen.”

Vijf keer wereldkampioen of één keer olympisch kampioen?

,,Dat vind ik een heel moeilijke. Ik heb wel een zilveren olympische medaille veroverd. Dat het goud ontbreekt, is natuurlijk jammer. Ik heb wél een periode gehad waarin het erg lekker ging en ik in totaal vijf wereldtitels haalde, dat is me denk ik wel net zo veel waard. Ik heb er alles aan gedaan, er nooit met de pet naar gegooid, al had ik achteraf soms wat anders moeten doen. Uiteindelijk moet ik gewoon tevreden zijn met wat ik heb gepresteerd. Ik ben er trots op.”

In de sportschool, of hangen op de bank?

,,De sportschool, duidelijk. Ik ben van nature overigens niet echt een krachtmens, trainen in de gym zet bij mij minder zoden aan de dijk dan bij veel van mijn collega’s. Leuk vind ik het wel. Je stelt jezelf doelen, maakt daar een plan voor, en probeert dat dan zo goed mogelijk uit te voeren. Het is lekker om elke dag op te staan met dat plan in gedachte. Natuurlijk, soms moet je jezelf wel een beetje pushen. Op de bank zitten kan soms ook heerlijk zijn. Maar vooral wanneer je net drie dagen keihard hebt getraind. Twee weken niets doen voelt voor mij niet goed.”

TICKETS