7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

6 keuzes van Yoeri Havik

6 keuzes van Yoeri Havik

04 Januari 2018

In de laatste dagen van 2017 veroverde Yoeri Havik tijdens het NK Baan in Alkmaar nog even nationale titels op de onderdelen puntenkoers en koppelkoers (met Wim Stroetinga). Hij staat dus met veel vertrouwen aan de start in Rotterdam. Wij legden de 26-jarige Zaandammer zes keuzes voor.

Op reis of thuis?
,,Thuis. Sinds begin april heb ik een nieuw huis, maar daar heb ik nog weinig geslapen. De laatste drieënhalve maand denk ik maar een nacht of vijftien. Op een gegeven moment word je het reizen en de hotels wel een beetje zat. Ook al zie je veel van de wereld, en is het voor mooie en leuke doelen. Na het WK baanwielrennen ga ik in Nederland voor de wielerploeg Vlasman op de weg rijden, en ben ik vaker thuis. Daar ga ik van genieten.”

Vallen op de weg of op de baan?
,,Liever helemaal niet. Je kunt hard vallen op beide ondergronden. Maar dan toch liever op de baan, denk ik. De verwondingen zijn vaak wat erger op de weg, waar je tegen een muurtje kan klappen. Op de baan schuif je meestal mooi door en blijft het bij schaafwonden. Ik voel me er ook veiliger. Je hebt het zelf meer in de hand, waar je op de weg soms gewoon geen kant op kan. Mijn vriendin Tessa Raaijmakers werkt in het ziekenhuis. Ze kan me dus goed verzorgen als ik ben gevallen, wat helaas al te vaak nodig was. Gelukkig gaat het nu al bijna een jaar goed.”

De Zesdaagse van Rotterdam of Amsterdam?
,,Rotterdam. Amsterdam is een beetje mijn thuishaven, het was speciaal dat ik de zesdaagse daar won. Maar het is kleiner. Zo’n laatste avond in Ahoy, als er 6000 man zitten die juichen voor de Nederlanders, dat is toch waarvoor je bent gaan fietsen.”

Je levenspartner Tessa Raaijmakers of je wielerpartner Wim Stroetinga?

,,Tessa. Ik slaap toch liever naast haar, haha. Met Wim is het overigens wel erg gezellig. We zijn al even samen, en plukken daar nu de vruchten van. Je raakt op elkaar ingespeeld, leert de ander beter kennen. Hij kan aan mijn kop al zien of het wel of niet goed gaat met mij, en andersom. Dan weet je of je wel of niet aan moet vallen. Wat mij betreft gaan we dus nog wel even door, tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.”

Alleen winnen of samen winnen?

,,Samen winnen. Omdat je dan samen ergens naar toegewerkt hebt, samen op trainingskamp bent geweest. Bij het rijden van een koppelkoers of zesdaagse komt bovendien veel tactiek kijken. Het sterkste koppel hoeft niet te winnen. Dat maakt het extra mooi.”

Leonardo of Donatello (van de strip- en tekenfilmserie 'De Turtles’)?
,,Donatello. Ik heb die bijnaam gekregen, omdat ik op de fiets een beetje de rug van een schildpad heb. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet op de hoogte ben van de verschillen tussen alle Turtles. Het is de paarse, dat weet ik wel. En ik denk dat het een beetje het macho-mannetje is, dat ze daarom die naam voor mij hebben gekozen. Ik kan ook wel een haantje zijn, al valt het allemaal wel mee. Zeker nu ik met Tessa ben.”

TICKETS