7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Beukeboom: de nieuwe Bradley Wiggins?

Beukeboom: de nieuwe Bradley Wiggins?

05 Januari 2018

In Rotterdam rijdt Dion Beukeboom (28) deze dagen nog relatief anoniem rond, samen met zijn partner Jan-Willem van Schip. Volgend jaar, mocht hij opnieuw meedoen, zou dat heel anders kunnen zijn. In augustus doet de renner een poging het werelduurrecord te verbreken.

Dat record is nu nog in handen van Sir Bradley Wiggins (54 kilometer, 526 meter), winnaar van de Tour de France en vijf olympische titels. Een grootheid in de wielersport, iets wat (nog) niet geldt voor Beukeboom. 'Deze Nederlandse renner waar u nog nooit van gehoord heeft, denkt dat hij het uurrecord van Bradley Wiggins kan breken’, kopte de bekende Britse wielersite Cycling Weekly. Beukeboom lacht. ,,Ze zullen raar opkijken als ik slaag.”

Hij moest zelf overigens ook overtuigd worden. Het was immers niet zijn idee, maar dat van bewegingswetenschapper Jim van den Berg, die eerder al Thomas Dekker had begeleid bij zijn uurrecordpoging. ,,Toen Jim het voorstelde, heb ik hem eerst uitgelachen. Zoveel grote namen hebben dit al geprobeerd. Maar zijn uitleg heeft hij me enthousiast gemaakt. Ik dacht: wat ben ik ook voor een bange schijterd om het niet te doen?”

Niet alleen is Beukeboom volgens Van den Berg de ideale renner om het uurrecord aan te vallen (groot, sterk, trapt een hoog vermogen, heeft voldoende baanervaring en een aerodynamische houding), Wiggins deed zijn poging op zeeniveau. Beukeboom: ,,Je kunt zoiets beter op hoogte doen. Ik zal in Mexico rijden, waar Dekker het ook probeerde.”

Ja, hij is er inmiddels ook van overtuigd dat het kan. Anders zou hij dit niet tot zijn hoofddoel van 2018 hebben gemaakt, helemaal niet in een jaar met een WK Baan in Apeldoorn. ,,Maar ik kan me niet goed op één ding te focussen. Daarom is het prettig om ook korte termijn doelen te hebben, zoals het WK. En dit evenement. Dat snijdt elkaar niet.”

Veel verwacht hij niet van zijn eerste zesdaagse ooit. ,,Het stond op mijn bucketlist, ik wilde er een keer eentje gereden hebben. Ik denk dat Jan-Willem en ik mee kunnen doen in de middenmoot, misschien pakken we nog een tussentijdse overwinning.” En dan volgend jaar terug? ,,Wie weet. Eerst maar eens kijken hoe het in augustus zal gaan.”

TICKETS