7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Büchli wil nu onder de 10 seconden

Büchli wil nu onder de 10 seconden

07 Januari 2018

Vuurwerk gisteren bij de GPN/Provato Sprint Cup. Voor het derde jaar op een rij werd het baanrecord van Ahoy verbroken, al blijft Matthijs Büchli de eigenaar. Vandaag krijgen zijn concurrenten een nieuwe kans.

Hij zei het vooraf nog met zoveel overtuiging. Onder de tien seconden, dat was volgens Büchli onmogelijk in Ahoy. ,,Nou ja, zo goed als. Mocht het baanrecord verbroken worden, dan is het met een paar honderdsten van een seconde. Het record staat héél scherp”, vertelde hij over zijn eigen tijd van vorig jaar (10.211), zonder een spoortje arrogantie. ,,Een 200 meter-baan beperkt je snelheid. De bochten zijn zo kort dat er een maximum aan zit. Anders vlieg je eruit. Ik had vorig jaar echt de perfecte race, vooral technisch. En dat moet nu ook weer zo zijn, om deze tijd te kunnen verbeteren.”

Juist de Haarlemmer zelf bewees gisteren zijn eigen ongelijk. Nadat hij zijn eigen baanrecord had verpulverd met een tijd van 10.078, kwam hij snel terug van zijn eerdere uitspraak. ,,Onder de 10 is mogelijk. Ik dacht écht dat het niet zou kunnen. Maar ik verbaas mezelf hier, dat is het lekkerste gevoel wat er is. Twee tienden eraf in vergelijking met vorig jaar. En het was technisch zelfs nog een mindere race...”

Als er één onderdeel was waar de baansprinters naar uitkeken, dan was het wel de sprint. Want een baanrecord, dat telt. ,,Dat was vorig jaar wel de prestatie die bleef hangen. In Ahoy rijden echte topsprinters, al vele jaren. Theo Bos, Chris Hoy en Jeffrey Hoogland hadden ooit al de snelste tijd. Het is echt een eer om daaronder te gaan.”

Met zoveel toppers op de baan wisten de baansprinters dat de kans groot was dat een van hen de tijd van Büchli uit de boeken zou rijden. En dus was de koude oorlog een dag eerder al begonnen, zij het met een knipoog. ,,Ik hoorde vrijdag tijdens een training in de sportschool al iemand zeggen: ik ga nu niet teveel doen, want ik wil fit zijn voor de sprint”, vertelde Roy van den Berg.

De veelzeggende reactie van Büchli, toen hij de opmerking later te horen kreeg: ,,Tegen mij zeggen ze waarschijnlijk dat ze juist heel veel doen, in de hoop dat ik dat dan ook doe.”

Büchli was de te kloppen man, en hij wist het. Niet alleen omdat het baanrecord op zijn naam stond. ,,Op basis van de laatste weken had ik ook gewoon de beste papieren. Ik ben op dit moment in het seizoen gewoon het beste in vorm. Toen ik mijn tijd zag, dacht ik al: hier gaat niemand nog onder komen.”

Gisteren was de sprinter van BEAT inderdaad een maatje te groot voor zijn concurrenten, die niet in de buurt van zijn toptijd kwamen. Maar ze krijgen vandaag een nieuwe kans. En Büchli mag zijn eerste poging doen om onder die magische grens van 10 seconden te komen. ,,Het wordt lastig, na gisteren. Maar ik ga het proberen. Dat is nu het nieuwe doel geworden.”

TICKETS