7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Dagelijkse column van John den Braber - Baanrecord

Dagelijkse column van John den Braber - Baanrecord

04 Januari 2018

In de topsport draait het om winnen en de beste zijn. Iedereen die het tegendeel beweert, heeft het verkeerde vak gekozen of meer altruïstische trekjes dan goed voor hem of haar is. Topsport is nietsontziend op jacht naar succes. Maar waaraan meet je dit succes nu echt? Natuurlijk zijn er mondiale en nationale kampioenschappen, eendagsmeetings of zoals hier in Rotterdam Ahoy - een zesdaagse. Al deze titels hebben echter een nadeel: op de Olympische Spelen na is een gewonnen titel na een jaar alweer oud nieuws. Kampioenen volgen elkaar in rap tempo op en rood-wit-blauwe en regenboogtruien veranderen vrijwel elk seizoen van schouders.

Daarom ben ik zelf gek op baanrecords. Puur het feit dat nog nooit iemand sneller was op eenzelfde afstand en onder gelijke pisteomstandigheden, doet mijn hart sneller kloppen. Dat een record tot in de eeuwigheid in de boeken kan blijven staan of juist een dag later al sneuvelt, vind ik een opwindende gedachte. Het onvoorspelbare van een baanrecord is als een doelpunt in de laatste seconde. Je hoopt erop, verwacht het eigenlijk niet, maar als het dan toch gebeurt, is de ontlading orgastisch.

Ook in Rotterdam Ahoy is het baanrecord al vier decennia lang een felbevochten bezit. Dat was al zo in de jaren 80, met rappe mannen als Danny Clark en Peter Pieters. Maar die generatie duurrenners wordt overschaduwd door de vedetten van het sprinttoernooi, die sinds de terugkeer van de zesdaagse in 2005 voor vuurwerk op de piste zorgen. Legendarische snelheidsduivels als Teun Mulder, Theo Bos, Grégory Baugé, sir Chris Hoy en Jason Kenny streden met het mes tussen de tanden om de snelste op die 200 meter te zijn. Maar hun hegemonie is nu voorbij en een nieuwe lichting sprintkanonnen legt de lat nu jaarlijks hoger. Jeffrey Hoogland scherpte het onverslaanbaar geachte record van Hoy in 2016 aan naar 10.273, waarna Matthijs Büchli een jaar later de nieuwe norm zette: 10.211. Met een andere wereldtopper, Harrie Lavreysen, ook in de piste, kan de strijd om dit baanrecord dit jaar nog feller ontbranden. Een eretitel die elke toprenner op zijn lijstje wil zetten. Want wie wil nou niet zeggen dat er nooit iemand sneller rondging op de baan in Ahoy dan hij? Ik ga er in ieder geval klaar voor zitten.        

TICKETS