7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Dagelijkse column met John den Braber - Ahoy op Zondag

Dagelijkse column met John den Braber - Ahoy op Zondag

07 Januari 2018

Wielrennen op zondagmiddag in Ahoy. Voor veel mensen betekent dit Kids Day op en rond die mooie piste. Jongens en meisjes die de bloemen mogen uitreiken aan de winnende coureurs, fun-acties op de tribunes en selfies en handtekeningen op het middenterrein. Ik moet tijdens de zondag in Ahoy altijd terugdenken aan dat typische jaren 80-fenomeen: Ahoy op Zondag. Veel talentjes reden er hun eerste meters op een wielerbaan. Ahoy op Zondag was de plek om baanwielerminnend Nederland te tonen dat je als jonge renner uit het juiste hout gesneden was om ooit in de 'echte’ zesdaagse mee te kunnen rijden.

Aanvankelijk begon Ahoy op Zondag als een training, maar al snel werden er wedstrijden bij gereden. Er kwamen nationale winterkampioenschappen en omdat de baan er permanent lag, kon er, gecombineerd met evenementen als het minivoetbal, het hele jaar gefietst worden. Tijdens de eerste edities was alleen het middenterrein beschikbaar, maar al snel werd dit te krap. De tribunes gingen open en in de hoogtijdagen bevolkten een paar duizend man het Sportpaleis. Joop Zijlaard leerde er het vak van gangmaker en toppers als Leontien van Moorsel, Michael Boogerd en Leon van Bon reden er hun rondjes. Ook ik cirkelde er zo trots als een pauw rond, in de hoop ooit de 'echte’ zesdaagse te rijden.

Helaas werd de vaste piste in 1990 uit Ahoy gesloopt. De zesdaagse verdween, maar kwam gelukkig weer terug. Ahoy op Zondag zal vanwege de tijdelijke ligging van de piste nooit meer hetzelfde zijn. Maar het lijkt me fantastisch als er weer een baan komt waar de talentjes van de toekomst kunnen oefenen, trainen en dromen de nieuwe Elis Ligtlee, Niki Terpstra of Theo Bos te worden. Dromen van succes op het mooiste onderdeel in de wielersport, kunnen we daar nu niet voor zorgen? Er ligt een prachtig oud buitenbaantje in het Hargapark in Schiedam. Het enige dat nodig is, is een nieuwe laag asfalt en wat onderhoud. Likkie verf en klaar. Kunnen de jongsten de eerste stappen zetten naar wat ooit misschien olympische roem of een zesdaagsezege kan opleveren. Net als al die kids vroeger tijdens Ahoy op Zondag deden. Dat zou toch prachtig zijn?

TICKETS