7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Dagelijkse column van John den Braber - Robbie en Danny

Dagelijkse column van John den Braber - Robbie en Danny

05 Januari 2018

Een van de meest fascinerende toevoegingen aan het decor van Ahoy Arena is de Winners Ring. Een fenomeen dat is overgewaaid vanuit het tennistoernooi en dient als hommage aan de vele winnaars uit de roemruchte geschiedenis van de Rotterdamse zesdaagse. Ieder winnend koppel staat op de prachtig verlichte boarding, met het juiste jaartal erbij. Tussen hen legendarische namen als Francesco Moser, Eddy Merckx, Jan Raas, Patrick Sercu en Peter Post, die in het voormalig Sportpaleis allen minimaal één keer zegevierden.

Een misschien iets minder in het oog springend koppel in deze eregalerij is Danny Stam - Robert Slippens. Twee Noord-Hollandse jongens. Klein van stuk, bloedfanatiek en op de fiets: boerenslim. Beide renners konden flink trappen, maar het talent droop er niet af. Maar eind jaren 90 had het tweetal een missie: wereldkampioen koppelkoers worden. Om dit te bewerkstelligen, in een tijd dat het Nederlandse baanwielrennen niet bepaald floreerde, trokken Robbie en Danny moederziel alleen naar de buitenlandse zesdaagsen. Om sterker te worden, te leren, maar in de praktijk: vooral veel af te zien. Want het duo werd aanvankelijk overal flink zoek gereden. Het irriteerde hen zo dat er steeds vaker een schepje bovenop werd gegooid. Meer trainen, harder koersen op de weg, met als doel nog steeds die wereldtitel.

In het proces richting die regenboogtrui veranderde de baancultuur in Nederland. De zesdaagse kwam terug op de kalender. Eerst in Amsterdam, praktisch een thuiswedstrijd voor Robbie en Danny. Plots loonden alle kilometers vol bloed, zweet en tranen op de houten Europese pistes. Het Nederlandse koppel kende het internationale klappen van de zweep en was hierdoor nu zelf wereldtop geworden. In 2001 leidde dit al tot een podiumplek tijdens de revivaleditie in Amsterdam. Een paar jaar later mochten ze zelfs de overwinningsbloemen mee naar huis nemen.

Wereldkampioen werden Robbie en Danny nooit, maar ze wonnen wel elf zesdaagsen, waaronder tweemaal hier in Rotterdam. De zesdaagse is momenteel springlevend en populairder dan ooit bij de vaderlandse profelite. Dit jaar rijden er in Ahoy Arena maar liefst veertien landgenoten in de piste. Al deze renners zijn schatplichtig aan die twee outsiders uit Noord-Holland, die de weg plaveiden voor een heel nieuwe lichting Nederlandse zesdaagsespecialisten.

TICKETS