7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

De IKEA-doos onder de wielerbanen

De IKEA-doos onder de wielerbanen

04 Januari 2018

Vorig jaar werd er nog de WK shorttrack gehouden, momenteel ligt er weer een wielerbaan. De sporthal van Ahoy onderging voor de Zesdaagse van Rotterdam zoals ieder jaar een flinke transformatie.

Patrick Heerinckx, eventmanager van Ahoy, noemt het 'een grote IKEA-doos’. Waar hij maar mee wil zeggen: zo ingewikkeld is het allemaal niet, de wielerbaan aanleggen voor de Wooning Zesdaagse van Rotterdam. ,,Gewoon de nummertjes volgen.”  

Op zaterdag 30 december ging een team van veertien man aan de slag met de baan, die met veertien trailers was vervoerd vanuit de opslagplaats in Beverwijk. Langer dan veertien uur duurt het opbouwen nooit, het record staat op acht.

Zijn wat versimpelde uitleg: ,,In de vloer zijn in 2005, toen we dit voor het eerst deden, 208 gaten in de vloer gemaakt. Daarin worden 104 stalen, driehoekige spanten geplaatst, waarop 104 houten platen komen te liggen. Beneden leggen we nog een uitrijstrook neer, boven plaatsen we een boarding, en dan zijn we klaar.”

Begrijp Heerinckx niet verkeerd. In zijn genre is de demontabele baan een ongeëvenaard bouwkundig hoogstandje, juist omdat deze zo snel en gemakkelijk in elkaar te zetten is. ,,In Duitsland hebben ze er ook eentje die je op en af kunt bouwen, maar daar doen ze er drie dagen over. In de korte tijdspanne die wij nodig hebben, is er geen ander. De investering was fors in 2005, maar daar hebben we nu nog altijd voordeel van.”

Elk jaar weer zijn het dezelfde mensen die de baan opbouwen. Het team is op elkaar ingespeeld, weet precies wat er moet gebeuren. Het enige spannende moment? ,,Wanneer je het 104de en laatste element erin legt, is het telkens weer de vraag of die er mooi inzakt. Want het moet wel precies passen. Maar uiteindelijk lukt dat altijd.”

 

TICKETS