7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

'Het kan dit jaar echt alle kanten op'

'Het kan dit jaar echt alle kanten op'

04 Januari 2018

Ze verrasten wedstrijdleiders Michael Zijlaard en Peter Schep, hun collega-renners en, eerlijk is eerlijk, ook zichzelf. Christian Grasmann en Roger Kluge domineerden vorig jaar de Wooning Zesdaagse van Rotterdam, hoewel ze pas net een koppel vormden. Vanaf vandaag verdedigt het Duitse duo hun titel. En dat zal een stuk lastiger worden.

Het deelnemersveld van de 36ste Rotterdamse Six is om van te watertanden. Zomaar een paar favorieten, volgens Zijlaard: ,,De winnaars van 2016, Albert Torres en Sebastian Mora. De Fransen Morgan Kneisky en Benjamin Thomas, wereldkampioenen op de koppelkoers. Kenny de Ketele en Moreno de Pauw, misschien wel het beste zesdaagse-koppel van dit moment. En een nieuw Nederlands duo dat waarschijnlijk voor de zege kan strijden: Niki Terpstra en Dylan van Baarle. Ik schat dat we zo’n zeven koppels hebben die echt aan elkaar gewaagd zijn. En dan zijn er nog een paar outsiders die daarvan kunnen profiteren.”

Zo ging het de laatste twee jaar namelijk. De uiteindelijke winnaars gingen zonder een grote favorietenstatus van start. ,,Kluge en Grasmann waren vorig jaar echt by far de beste”, haast Zijlaard zich te zeggen. Dat geldt minder voor Torres en Mora, die in 2016 pas op de zinderende slotdag de zege grepen. ,,Zij profiteerden toen van allerlei onderlinge gevechten tussen andere koppels. Op hun werd niet echt gelet. Die tactische strijd maakt het ook zo mooi. Natuurlijk behoren de Duitsers weer tot de favorieten, maar ze zullen nu wel door alle koppels in de gaten worden gehouden. En dus nog minder ruimte krijgen.”

Dat geldt waarschijnlijk ook voor Terpstra en Van Baarle, ook al rijden zij tijdens de Wooning Zesdaagse van Rotterdam pas voor het eerst samen. Op de nummer 3 (Terpstra) en 4 (Van Baarle) van de Ronde van Vlaanderen van vorig jaar, op de weg, wordt nu eenmaal ook op de baan extra gelet. Iets wat drievoudig winnaar Terpstra inmiddels wel gewend is. Na een succesvolle samenwerking met Iljo Keisse ging hij de voorbije jaren verschillende samenwerkingen aan, maar nieuwe zeges leverde dat niet op. De combinatie met Van Baarle, in de vorige editie derde met Wim Stroetinga, is in ieder geval een interessante.

Zijlaard: ,,Ik ben heel benieuwd wat er met hun gaat gebeuren. Hoe gaan ze rijden? Hoeveel ruimte krijgen ze? Het zal in ieder geval geen koppel zijn waarvan iedereen denkt: laat maar gaan. Onze hoop is dat het publiek erachter gaat staan wanneer ze de aanval kiezen. Voor de toeschouwers is dit in ieder geval een aansprekend koppel.”

In iets mindere mate zal dit bijvoorbeeld ook gelden voor Raymond Kreder en, vooral, Ramon Sinkeldam, momenteel Nederlands kampioen op de weg. ,,We hebben de juiste combinatie tussen toonaangevende wegrenners en de beste baanrenners”, vertelt Zijlaard. ,,Ik kan me vergissen, maar ik denk niet dat dit een walk-over wordt. Het kan echt alle kanten op. En mocht een koppel toch domineren, dan is er nog altijd genoeg te genieten.”

 

TICKETS