7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

'Ik wil hier vooral plezier hebben'

'Ik wil hier vooral plezier hebben'

05 Januari 2018

'Ik wil hier vooral plezier hebben’

Sinds haar verrassende olympische titel op de keirin in 2016 ging het een tijdje bergafwaarts met Elis Ligtlee. Tijdens de Wooning Zesdaagse van Rotterdam wil de 23-jarige renster vooral weer genieten op de fiets.

Haar laatste optreden in Ahoy? Natuurlijk weet Ligtlee nog precies wanneer dat was. Hard smakte ze in januari 2016 tegen de houten vloer, samen met Victoria Williamson. Vergeleken met de Britse vielen haar verwondingen uiteindelijk nog mee, maar een prettige herinnering is het niet. ,,Ik wil er niet zo heel veel meer aan denken. Dan kan ik hier beter niet meer rijden, als dat steeds in je gedachten zit. Wanneer je met angst aan iets begint, wat dat dan ook is, dan pakt het sowieso niet heel goed uit.”

Twee jaar gingen er sindsdien voorbij, maar voor Ligtlee voelt het als een eeuwigheid geleden. Haar leven was eigenlijk geen moment meer normaal, nadat ze in augustus 2016 zo verrassend het goud veroverde in de olympische keirinfinale. Een prachtig hoogtepunt dat al snel werd gevolgd door een reeks dieptepunten. Een langdurige knieblessure, privéproblemen, het wennen aan haar status van olympisch kampioen.

In november vorig jaar, vijftien maanden na het goud in Rio, keerde Ligtlee terug op de piste. Voorzichtig zet ze de laatste maanden weer stapjes in de goede richting, maar het zou wat haar betreft nog best wat sneller mogen gaan. Of ze wordt geselecteerd voor het WK in Apeldoorn eind februari, is nog de vraag. ,,Het gaat steeds beter, maar ik kan nog niet echt zeggen waar ik nu sta.”

En nee, dat zal niet anders zijn na de Wooning Zesdaagse, waarin ze het in het gisteren begonnen sprinttoernooi voor vrouwen drie dagen opneemt tegen landgenoten Laurine van Riessen, Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink. ,,Het doel van deze dagen is plezier hebben in het fietsen. Een zesdaagse is voor mij niet te vergelijken met een wereldbekerwedstrijd. De baan is kleiner, het sfeertje is wat losser. En dat vind ik nu juist wel prettig. Ik heb er minder stress bij.”

Niet dat Ligtlee het sprinttoernooi laat lopen. ,,De strijd zal altijd blijven natuurlijk, dat gaat automatisch. Maar het is voor mij juist ook heel belangrijk dat ik weer ga genieten van de sport. Dat is een tijd weggeweest. Het komt nu weer terug, al is er nog veel te winnen. En zo’n wedstrijd als deze is daar heel erg geschikt voor. Daarom had ik er vooraf ook heel veel zin in.”

Na haar olympische titel in 2016 en de dieptepunten die daarop volgden moet de Wooning Zesdaagse van Rotterdam het startschot zijn van haar wederopstanding in 2018. ,,Ik weet niet of dit weer helemaal mijn jaar wordt. We gaan eraan werken dat het weer de goede kant op gaat. Een stabiel jaar zou ook al erg lekker zijn. Dieptepunten heb ik wel even genoeg gehad. Ik hoop dat het vanaf nu mooi golvend omhoog zal gaan.”

TICKETS