7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Kinderen vermaken zich prima tijdens Wooning Zesdaagse

Kinderen vermaken zich prima tijdens Wooning Zesdaagse

08 Januari 2018

Ahoy op Zondag doet harten sneller kloppen
Door Cor Hulsbus

Ahoy op Zondag was vanaf de opening van het sportpaleis in 1971 tot en met 1985 een begrip. Het wielrennen was mateloos populair en de twee Rotterdamse dagbladen Het Rotterdams Nieuwsblad en Het Vrije Volk zorgden wekelijks voor extra wielerpagina’s. Anno 2018 werd Ahoy op Zondag tweeledig ingevuld tijdens de Wooning Zesdaagse. Enerzijds was er de kids day, anderzijds de reünie van renners en betrokkenen uit die roemruchte wielerperiode. De overige bezoekers genoten eveneens van het topwielerevenement dat dit jaar een toprennersveld kent en enorm spannend is.

In de ochtenduren kwamen de eerste bezoekers al rond tien uur binnendruppelen. De dames, die strijden om de Women Track Cup, maken zich op voor hun eerste wedstrijd, gevolgd door jonge mannelijke en vrouwelijke toptalenten die als nieuwelingen mogen ruiken aan het grote werk. Dit zijn de dagen waar de beloftevolle coureurs het gehele jaar naar uitkijken; rijden op het Siberische hout van Ahoy. Op zondag, de dag waar opa Joop Zijlaard vroeger duizenden rondjes reed en toprenners van toen stayerde. ,,Ja, dat waren schitterende tijden. De regio was gek van de wielersport. Ouders namen hun kinderen mee en die kinderen nemen nu weer hun kinderen mee. Kijk maar bij ons. Mijn zonen Michael (wedstrijdleider) en Ron (dernyberijder) hebben nu hun kinderen weer in Ahoy rondlopen. Mijn kleinzoon Maikel (18) schittert hier bij de Talents Cup en gaat voor een Amerikaanse ploeg (Axeon Hagens Berman) rijden. Hoewel ik momenteel een rugblessure heb, wil ik geen minuut van deze Ahoy op Zondag missen”, aldus de met een stok wandelende Joop Zijlaard.

Kanjers van toen

Regiokanjers als Willem Bravenboer, Gaby Minneboo en natuurlijk Martin Venix, streden om de punten, de eer en het applaus. Venix is anno nu de man achter de in 2015 gestarte traditie om jaarlijks de mensen van Ahoy op Zondag bijeen te krijgen in de tijdelijke wielertempel. ,,En ik ben erg blij dat al die mensen weer hier naar toe zijn gekomen. Met dank aan Jolanda Jansen, want de directeur van Ahoy vindt het ook waardevol om toppers van toen te eren en komt regelmatig even een kijkje nemen in de unit op het middenterrein. Zij hecht waarde aan het verleden en weet inmiddels wat deze oud-renners voor Rotterdam hebben betekend. De NCRV zorgde wekelijks ook voor een tv-programma met minivoetbal. Ahoy stond toen wekelijks op de kaart. Voor ons als renners waren dit prachtige tijden. Het publiek was nota bene enorm fanatiek. De ene helft van het sportpaleis was abonnee bij Het Vrije Volk (met Peter Ouwerkerk), de andere kant las het Rotterdams Nieuwsblad met verslagen van Hans Coolegem. Mijn moeder zat een keer in het verkeerde 'vak’ en liep zelfs een blauw oog op, haha. Ik ben op deze zondag erg blij dat beide oud-journalisten en veel renners van toen hier bijeen zijn”, aldus de immer vrolijke en tweevoudig wereldkampioen Martix Venix.

Kids Day

De organisatie van de Wooning Zesdaagse heeft niet alleen oog voor helden van toen, ook de helden van de toekomst en toekomstige zesdaagsebezoekers worden extra in het zonnetje gezet. Met speciale voetstappen van Koos Konijn was een ware speurtocht uitgezet die leidde naar een grote ruimte. Daar konden kinderen een fiets oppimpen, meedoen aan pumptrack (rijden op een indoorbaan), rondrijden op hoverboards, springen op een luchtkussen en aan tal van andere kinderactiviteiten meedoen. Sponsors Roompot en Delta Cycling cc hadden flink uitgepakt en stelde ook nog eens Jan-Willem van Schip ter beschikking voor een heuse en druk bezochte kinderconferentie. De renner, die tussen alle baanwedstrijden door even tijd maakte voor de tientallen vragen, maakte veel indruk op de aanwezigen. Met zijn vrolijke uitstraling en goed begrijpbare antwoorden was hij een toegevoegde waarde op deze speciale kindermiddag die werd afgesloten met een disco. Wie af en toe eens het sportpaleis inliep en de coureurs op de baan aan het werk zag, zal vast en zeker later met veel plezier terugdenken aan dit zesdaagsebezoek. Christina (11) geniet met volle teugen. ,,Het wielrennen is erg leuk, maar deze activiteiten als hover boarden en zelf op een baan rijden maken deze dag helemaal super!”

2019

Johan uit Capelle aan den IJssel kwam als kind aan de hand van zijn vader naar Ahoy. ,,En ik heb sindsdien alle zesdaagsen meegemaakt en sinds 2005 de zesdaagse terugkeerde, alle avonden meegemaakt. Het Vrije Volk zorgde vroeger dat kinderen gratis mee mochten naar de zesdaagse en op straat fietste je dan wekenlang als Martix Venix of Wim Bravenboer door de straten. Je speelde de zesdaagse ook na. Mijn kinderen gaan ook sinds 2005 mee en dergelijke kinderdagen zorgen er voor dat kinderen in de toekomst weer terugkomen. We mogen de directie van Ahoy dankbaar zijn dat zij het in 2005 aandurfden de zesdaagse te laten terugkeren in Rotterdam. Deze unieke sfeer vind je nergens anders, bij geen enkel sportevenement. Dj Peter Snijders zorgt voor gezellige en bijpassende muziek en de speakers Johan van der Made, Cees Maas en John Vingerling kletsen het geheel fantastisch aan elkaar, houden de mensen op de hoogte en zwepen het publiek soms flink op. De Wooning Zesdaagse mag nooit meer uit Rotterdam verdwijnen. Gelukkig las ik op de boarding al dat de volgende editie van 3 tot en met 8 januari 2019 gepland staat.”

TICKETS