7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Laatste dag van het hanengevecht

Laatste dag van het hanengevecht

09 Januari 2018

Met de finale van de Wooning Zesdaagse van Rotterdam komt vandaag ook een einde aan een primeur in de GPN/Provato Sprint Cup: Team Nederland tegen de landgenoten van BEAT Cycling Club. De nieuwe opzet heeft de strijd vergroot, merkt Jeffrey Hoogland.

Over anderhalve maand hoopt hij eeuwige roem te vergaren tijdens de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn. Dan wordt het alles of niets voor Hoogland, met alle druk die daarbij komt kijken. Juist daarom voelt de sprinter, ondanks zijn 24 jaar inmiddels een bekend gezicht in Ahoy, zich zo prettig tijdens de Wooning Zesdaagse van Rotterdam, waar volgens hem een heerlijke sfeer hangt.

Alleen al de manier waarop Hoogland elke ochtend in de ontbijtzaal van het rennershotel eindeloos keuvelt met duurrenners als Yoeri Havik, Wim Stroetinga of Niki Terpstra, ontspannen achteroverleunend in zijn stoel. ,,Hier leer ik de renners van andere disciplines kennen. Tijdens een WK ben je zo extreem gefocust dat iedereen een beetje langs elkaar heen leeft.”

De renner uit Nijverdal somt moeiteloos nog een paar redenen op waarom hij hier zo graag rijdt. ,,Het Van der Valk Hotel in Ridderkerk is uitstekend, we kunnen hier goed slapen. De publieke belangstelling is groot. Zo vaak rijden we niet voor zo’n publiek, hoor. Tijdens de WK zullen er vast nog meer toeschouwers zijn, maar bij ieder ander toernooi in Apeldoorn zit er waarschijnlijk heel wat minder mensen op de tribune. En heb je hier een keer een slechte dag, dan kan je dat op een ander moment goedmaken.”

Vandaag gaat dat laatste voordeel niet meer op. Nog één keer nemen BEAT Cycling Club en het Team Nederland van Hoogland het tegen elkaar op in de GPN/Provato Sprint Cup. De veranderde opzet - geen sprinterland maar een strijd tussen twee Nederlandse topploegen - heeft een andere dimensie aan het evenement gegeven, merkt de renner. ,,Het is wat meer een hanengevecht.”

Niet dat beide teams elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Buiten de baan zitten de renners vaak gemoedelijk door elkaar heen. Plagerijtjes nadat een van de ploegen een teamprint heeft gewonnen? ,,Nee hoor. We praten gewoon lekker over auto’s of de Playstation, dat soort dingen.”

Op de baan is het een ander verhaal. ,,Iedereen heeft hier een reputatie hoog te houden. We houden het netjes en veilig tijdens de races, maar willen allemaal nog wat meer dan voorheen laten zien dat we goed zijn.”

De mannen van BEAT slagen daar dit jaar wat beter in, met het baanrecord van Matthijs Büchli (10,039) als absolute hoogtepunt. Kwalificatie voor de WK is in Rotterdam echter niet af te dwingen. Hoogland maakt zich wat dat betreft ook geen zorgen. ,,Ik en Harrie Lavreysen hebben zo goed gepresteerd dat we inmiddels wel zeker zijn, denk ik. En waarschijnlijk zijn we alle zes wel van de partij op één of meerdere onderdelen.”

En volgend jaar? ,,Dan ben ik er hopelijk gewoon weer bij in Rotterdam. Ik wil hier zo vaak als mogelijk rijden.”

TICKETS