7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Lavreysen heeft zijn passie gevonden

Lavreysen heeft zijn passie gevonden

06 Januari 2018

In december werd Harrie Lavreysen door NOC*NSF uitgeroepen tot talent van het jaar. De 20-jarige sprinter van Team Nederland heeft een mooie toekomst voor zich.

Het was even wennen voor Lavreysen, de keirin van donderdag. Zijn eerste race ooit op de baan van Ahoy Arena, uiteindelijk afgesloten met een vierde plaats. ,,Ik had een beetje moeite met de bochten”, zo verklaart hij kort na afloop. Om het vervolgens direct weer van de positieve kant te bekijken. ,,Ik heb de baan nu wel door, denk ik.”

Gaat dat zo snel? Wel bij Lavreysen. Vorig jaar vooral nog bekend bij de echte kenners, inmiddels een grote naam in het internationale baansprinten. De sprinter van het door Provato gesponsorde Team Nederland beschikt inmiddels over een prijzenkast waar menig collega jaloers op mag zijn: twee zilveren WK-medailles (teamsprint en sprint) en drie wereldbekerzeges. Meer dan hij op zijn 20ste had verwacht. ,,Het is zó veel sneller gegaan dan ik had verwacht. In het begin van 2017 hoopte ik mee te gaan naar wedstrijden, aan het einde wilde ik ze winnen.”

Als extra beloning voor een knallend debuutseizoen werd hij in december tijdens het jaarlijkse sportgala van NOC*NSF uitgeroepen tot talent van het jaar. Een titel waar hoge verwachtingen aan plakken, gezien de winnaars uit het recente verleden: Max Verstappen (2014), Mathieu van der Poel (2013) en Dafne Schippers (2011) bijvoorbeeld. Lavreysen had het lijstje ook wel even bekeken. ,,Veel grote namen, hopelijk kan ik me daarbij aansluiten.”

Hij gold al langer als talent, maar aanvankelijk in een andere tak van sport: BMX. Had zijn schouder hem geen parten gespeeld, dan zou de Brabander zich tijdens de Spelen van 2020 in Tokio mogelijk op een klein fietsje van een helling storten, hopend op het goud. Zo vaak viel hij op weg naar dat ultieme doel, en zo vaak schoot daarbij zijn schouder uit de kom, dat zijn artsen ingrepen. Stoppen, luidde het duidelijke advies.

Zoals zoveel voormalig BMX’ers (waaronder ook zijn ploeggenoten Sam Ligtlee en Jeffrey Hoogland) maakte Lavreysen de overstap naar het baanwielrennen. Moeilijk, in het begin. ,,Ik miste het BMX’en. Nu niet meer. Ik heb echt mijn passie gevonden, vind dit zelfs nog leuker om te doen. Baansprinten draait om kracht én nadenken. Dat tactische spelletje is prachtig.”

Tokio 2020 blijft de realistische ambitie. Het WK in Apeldoorn, eind februari, is ondertussen een schitterend doel voor de korte termijn. De verwachtingen zullen hoog zijn, na zijn zilveren medailles van vorig jaar in Hong Kong. ,,Je kunt denken: na twee keer zilver moet nu goud volgen. Maar zo zie ik het zelf helemaal niet. Met een medaille zou ik al heel tevreden zijn. Om wereldkampioen te worden moet echt alles kloppen. Het is bovendien wel wat moeilijker geworden, nu de concurrentie mij kent. Ze kunnen filmpjes van me terugkijken, mijn tactiek zien. In Hong Kong kon dat nog niet, toen had ik helemaal nog geen grote toernooien gereden.”

TICKETS