7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

'Mijn stem zal links en rechts nog te horen zijn’

'Mijn stem zal links en rechts nog te horen zijn’

08 Januari 2018

Goede kans dat u zijn stem herkent van eerdere edities van de Rotterdamse zesdaagse of andere wielerevenementen. Al ruim 40 jaar informeert Kees Maas bij grote en kleine races als speaker het publiek. Dit is zijn laatste volledige zesdaagse.

Volgend jaar maakt hij nog één dag zijn opwachting in Rotterdam. Een afscheid zoals hij dat zelf graag wilde, omdat Maas (71) dan precies 40 jaar geleden voor het eerst op zijn stoel in Ahoy zat. ,,Ik kreeg op het laatste moment het verzoek om te komen, omdat een collega-speaker uitviel”, vertelt hij over die eerste keer. ,,Had thuis in Etten-Leur net de openhaard aangemaakt voor de nieuwe liefde die ik toen had. Zei zij: 'Dit is je passie, je moet gaan’. Het was mijn nationale doorbraak. Daarna ben ik overal in Nederland gevraagd te komen.”

En zijn passie als speaker is onverminderd. ,,Bij een zesdaagse moet je de koers doorlopend volgen, je niet laten afleiden door randverschijnselen. Vooral tijdens een koppelkoers is het belangrijk dat je geen moment de aandacht verliest. Ik ga de hele avond niet van mijn stoeltje af, ook niet om naar het toilet te gaan. Ik drink vooraf minder, zorg dat het niet nodig is.”

En Maas heeft nog wel een tip voor alle speakers in spe. ,,Niet te hard schreeuwen. Het publiek ziet zelf wat er gebeurt, je moet ze begeleiden en enthousiast maken. Een beetje verdapperen wanneer het spannend wordt, maar niet continu tekeergaan. Dan denken ze dat je moet worden opgenomen.”

Mocht u zijn stem gaan missen, niet gevreesd: Maas heeft inmiddels de maximumleeftijd bereikt die het KNWU stelt voor internationale races, maar hij verdwijnt niet volledig. ,,Criteriums en profkoersen die niet op de internationale kalender staan, kan ik blijven doen. En ik word nog weleens gevraagd om bij andere gelegenheden de boel aan elkaar te praten. Mijn stem zal links en rechts nog te horen zijn.” 

TICKETS