7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Ode aan Nederlandse Sprintgeweld

Ode aan Nederlandse Sprintgeweld

04 Januari 2018

Vaste bezoekers kennen de GPN Provato Sprint Cup als een interland. Zo werd Polen vorig jaar verslagen door de Nederlandse baansprinters. Deze editie kent een andere opzet: een broederstrijd. Team Nederland neemt het op tegen de landgenoten van BEAT Cycling Club, de eerste Nederlandse commerciële baanploeg.

Het is een experiment. Hoe zal bijvoorbeeld de sfeer in Ahoy zijn, nu supporters zich waarschijnlijk niet massaal achter één team zullen scharen? Ook wedstrijdleider Michael Zijlaard vraagt zich dat af. ,,In de vorige editie kon je bijvoorbeeld heel duidelijk horen wanneer Nederland aanging, of Polen. Ik heb werkelijk geen idee hoe dat nu zal zijn.”

Toch kende de organisatie weinig twijfels. Hoe meer Nederlanders, hoe leuker. En kijk eens naar de namen: Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Sam Ligtlee bij het jonge, talentvolle Team Nederland. Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos zijn de wat meer ervaren renners van BEAT. Stuk voor stuk internationale toppers, wat de Sprint Cup maakt tot een ode aan Nederlands sprintgeweld.

Het niveau van het toernooi zal bovendien niet dalen, verwacht mede-wedstrijdleider Peter Schep. Integendeel. ,,De afgelopen jaren was Nederland steeds een maatje te groot voor de tegenstander. Ik denk dat de strijd nu spannender zal worden. Het is uniek voor een land als Nederland, en eigenlijk voor elk land, om twee teams van dit niveau tegen elkaar te kunnen laten rijden. En ze maken elkaar door de onderlinge concurrentie alleen maar beter.”

Ze zullen er staan de komende zes dagen, daar twijfelt Schep niet aan. Met het WK in eigen land voor de deur (Apeldoorn, 28 februari tot 4 maart) wil elke sprinter zich in Rotterdam laten zien, is zijn verwachting. ,,Of ze worden geselecteerd, zal niet van dit toernooi afhangen. Maar voor de moraal is het gewoon heel belangrijk om hier goed te rijden. Om voor jezelf te bewijzen dat je in vorm bent.”

Een nieuw baanrecord in Ahoy? Alle zes azen erop. In 2016 verpulverde Hoogland met 10.273 de oude toptijd van levende legende Sir Chris Hoy. Een jaar later dook Büchli daar alweer onder (10.211). En nu alle sprinters naar hun absolute topvorm toewerken, is ook die tijd vogelvrij. Zijlaard: ,,We staan met de spijkers klaar om de planken terug de baan in te timmeren.”

Zoals elk evenement tijdens de Wooning Zesdaagse van Rotterdam zal ook het sprinttoernooi uitgebreid worden geëvalueerd. Allereerst tijdens de races, lettend op de ambiance in Ahoy. Enkele weken later zal het jaarlijkse publieksonderzoek nog meer inzicht geven. Schep: ,,Dan zal moeten blijken of dit een goede beslissing is.”

Veel zorgen maakt hij zich in elk geval niet. ,,Ik verwacht dat veel mensen zich nog steeds achter één team zullen scharen. Een fan van Büchli zal voor BEAT zijn, supporters van Lavreysen voor Team Nederland. En als neutrale toeschouwer kijk je anders naar een race. Dan let je op andere dingen. De schoonheid van de sport bijvoorbeeld. De snelheid, de acties. En wat dat betreft zal er genoeg te genieten zijn.”

TICKETS