7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Pieters houdt de familie-eer hoog in Ahoy

Pieters houdt de familie-eer hoog in Ahoy

08 Januari 2018

In de familie Pieters valt de appel bepaald niet ver van de boom. Roy, tijdens de Wooning Zesdaagse van Rotterdam een koppel met Melvin van Zijl, kon eigenlijk niet anders dan wielrenner worden.

Vader Peter won ooit Parijs-Tours en werd in 1991 derde bij de puntenkoers op de wereldkampioenschappen baanwielrennen. Oom Sjaak veroverde tweemaal WK-brons op het onderdeel tandemsprint. En zus Amy ontving een paar maanden geleden zelfs zilver tijdens de ploegentijdrit op de WK weg in Bergen. Samen wonnen ze tientallen nationale kampioenschappen op de baan.

Roy, zelf ook meervoudig Nederlands kampioen, vult het lijstje zelf nog even droogjes aan. ,,Tijdens deze zesdaagse lopen ook nog twee neefjes van me rond. De één is mechanieker, de ander fiets hier ook rond (Yentl Ruijmgaard in de Hart van Holland Talents Cup, red.).”

Je kunt dus gerust stellen dat hij uit een wielerfamilie komt. Opgegroeid tegenover wielerclub De Bataaf in Zwanenburg, als jonge jongen dikwijls wedstrijden van zijn vader bezoekend, was het geen verrassing dat ook Roy op de fiets klom. Al heeft zijn vader hem nooit in die richting geduwd. Juíst niet. ,,Hij hield zo lang mogelijk tegen dat ik serieus ging wielrennen. 'Ga maar lekker spelen’, zei hij dan. Fietsen kon altijd nog.”

Lang was Roy niet in toom te houden. Op zijn zevende was hij definitief 'verkocht’. ,,Omdat hij ook wielercoach was, was mijn vader vaak weg. Maar hij heeft me met zijn tips uiteindelijk wel de weg gewezen. Op zijn eigen manier, zoals hij ook met zijn pupillen omging. Door ons vrij te laten, zelfstandigheid te stimuleren.”

Roy mag dan niet meer in aanmerking komen voor de eindzege in de zesdaagse, het wielertalent zit wel degelijk in de genen. Een hoogtepuntje van deze week was de overwinning op de koppelafvalkoers op vrijdag, samen met Van Zijl. ,,Op dat onderdeel zijn veel punten te verdienen, iedereen is scherp. Op het einde reden we alleen nog tegen Morgan Kneisky en Benjamin Thomas, de wereldkampioenen koppelkoers. Om dan te winnen, dat is heel cool.”

TICKETS