7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Dagelijkse column van John den Braber | Prachtige openingsdagen

Dagelijkse column van John den Braber | Prachtige openingsdagen

06 Januari 2018

Ik ben gek op openingsdagen. Of het nu de eerste dag van de lente is, een wereldkampioenschap voetbal begint of de poort van Rotterdam Ahoy opent voor North Sea Jazz: het blijft smullen om ergens weer vers in te duiken. Eigenlijk heb ik geen flauw benul waarom, maar het idee van de start van een nieuwe cyclus, die dan ook vanzelf weer eindigt, fascineert mij. Het zal u dan ook niet verbazen dat ik donderdagavond weer met kriebels in de buik richting Rotterdam-Zuid reed voor de openingsdag van de Wooning Zesdaagse van Rotterdam. De binnenkomst in het voormalig Sportpaleis, die prachtige baan, de massagemiddelengeur uit het rennerskwartier, de welgemeende nieuwjaarswensen en natuurlijk de nieuwe outfits van de renners. Man, wat heb ik het toch weer een jaar gemist.

Wat de zesdaagse onderscheidt van andere door mij geliefde evenementen, is de onvoorspelbaarheid. Natuurlijk: er wordt keihard gefietst en uiteindelijk wint er een koppel. Maar wie de winter het best overleefd heeft, is bij de start elk jaar weer de million dollar question. Hoe hard je ook traint en hoeveel kilometers er ook in de benen zitten; met vijfenzestig kilometer per uur over een wielerpiste suizen, dat is toch net even andere koek.

Daarom ging ik er tijdens de eerste lange koppelkoers van de openingsdag eens goed voor zitten. Mijn ogen waren gericht op twee klasbakken op de weg, die ook in Rotterdam mee zouden moeten kunnen komen: Dylan van Baarle en Ramon Sinkeldam. Tempobeulen, niet bepaald traag, maar toegegeven: geen flyers. Ze hadden het moeilijk tegen de echte baanspecialisten. De benen gingen net wat minder soepel rond, ze zaten net iets meer op het puntje van het zadel en er was een grotere grimas dan tijdens de finale van Parijs-Roubaix.

Het was prachtig om te zien. Jongens die hun sporen op de verharde weg hebben verdiend, maar zich ook graag en bloedfanatiek meten met de keizers van het Siberische hout. De zesdaagse is nog maar net op gang, Van Baarle en Sinkeldam zullen dagelijks hun pistebenen zien verbeteren. Komen ze met hun ervaren koppelmaten wel of niet in aanmerking voor de eindzege?

Volgend jaar is er in ieder geval weer een kans. Want dan is er ook weer een openingsdag, en kunnen de kaarten plots heel anders zijn geschud.    

TICKETS