7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Zes keuzes van Roger Kluge

Zes keuzes van Roger Kluge

09 Januari 2018

Twee dagen moest Roger Kluge toekijken, vanwege de ziekte van zijn partner Christian Grasmann. Het Duitse koppel verliest daardoor zijn titel bij de Wooning Zesdaagse van Rotterdam. Klasbak Kluge won nog wel een aantal individuele nummers.  We legden hem zes keuzes voor.

Alleen een zesdaagse rijden, of met Christian Grasmann?
,,Haha. Met Christian natuurlijk. Omdat hij ziek was, had ik twee makkelijke dagen. Ik zat op de tribune te wachten op twee races die ik wel kon rijden. Ik heb wel een paar keer gewonnen, maar dat is niet zo gek. Ik was toen fit, de andere renners niet. De rest van de avond zat ik boven op de tribune naar de koppelkoersen te kijken. Ook best interessant hoor, ik heb me niet verveeld, maar mijn hart wil ín die race zijn. Gelukkig kan dat nu weer.”

Je zilveren olympische medaille op de baan of je ritzege in de Giro?

,,Pff, dat is een lastige. Het zijn twee verschillende sporten, twee zijdes van mijn hart. Beide prestaties zijn mij evenveel waard. Toch ga ik voor mijn ritzege in de Giro. Omdat ik daar carrièretechnisch meer aan over heb gehouden. Op de weg verdien ik het meeste geld. Had ik goud gewonnen op de Spelen, dan was het wel anders geweest.”

Australië of Duitsland?

,,Meestal ga ik voor Duitsland, dat is toch mijn land. Maar op dit moment kies ik voor Australië. Daar is het nu zomer, het weer is er een stuk prettiger dan in Duitsland. Sinds vorig seizoen rijd ik voor het Australische Michelton-Scott, ik ben inmiddels een stuk of vier keer in het land geweest. Ik heb gemerkt dat de temperatuur in het zuiden van Australië wel enorm wisselt. De ene dag kan het daar 40 graden zijn, en de andere dag opeens 10. In een stad of Brisbane is het weer gelukkig wel stabiel.”

Wielrenner of brandweerman?

,,Voor nu wielrenner. Een jaar of tien geleden is de Duitse brandweer atleten in verschillende sporten gaan steunen. Je kunt daar een opleiding volgen en ondertussen op hoog niveau blijven sporten. Ik ben daar destijds ingestapt. Een paar jaar later werd ik prof. Sindsdien staat de opleiding op pauze. Mocht ik vroeg stoppen met mijn wielercarrière, door een blessure bijvoorbeeld, dan is het zeker een optie om die weer te hervatten. Maar rijd ik nog tien jaar door, dan hoeft het niet zo meer van mij. Sowieso blijf ik het liefst actief in de wielrennerij.”

Een vlak landschap, of bergen?
,,Vlak, absoluut. Tijdens een vakantie of zelfs een training vind ik bergen best wel leuk, maar in een race totaal niet. Wanneer de weg omhoog gaat, zak ik weg. Ik draag nu eenmaal flink wat gewicht met me mee. Ik haat het overigens niet hoor. Het hoort bij mijn beroep. En wanneer je omhoog gaat, ga je uiteindelijk ook weer omlaag. En dat vind ik wel erg leuk.”

Sebastian Vettel wereldkampioen in de Formule 1 of Duitsland wereldkampioen voetbal.

,,Ik ga voor Vettel. Voetbal kijk ik tijdens EK’s of WK’s, maar ik ben geen enorme fan. Toen ik jong was, keek ik bijna elke Formule 1-race met mijn vader. Michael Schumacher was een held van mij. Tegenwoordig kan ik niet zoveel meer kijken, omdat ik in het weekeinde zelf vaak wedstrijden heb. De liefde voor Formule 1 is daarom wel een beetje afgenomen.”

TICKETS