7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Afscheid en eerbetoon Kees Maas

Afscheid en eerbetoon Kees Maas

28 November 2018

Tijdens de 37ste editie van de Wooning Zesdaagse zal zich een memorabel moment voltrekken voor de Nederlandse wielerwereld. Op zaterdag 5 januari is er een eerbetoon aan speaker Kees Maas, die van 3 t/m 8 januari in Ahoy voor het laatst te horen zal zijn bij een officiële internationale wedstrijd. De Brabander, die in zijn meer dan vijftig jaar durende carrière uitgroeide tot dé stem van de vaderlandse wielersport, neemt afscheid in hét sportpaleis waar zijn indrukwekkende loopbaan in 1979 ooit echt begon: Rotterdam Ahoy.


Met pensioen kon Maas allang, maar de liefde voor de wielersport hield hem nog jaren op zijn zo vertrouwde plaats in het juryverhoog bij de koersen. Maar nu hij de maximum leeftijd voor juryleden gesteld door de KNWU heeft bereikt, zit er voor de befaamde microfonist uit Etten-Leur niets anders op dan afscheid nemen van het hoogste podium. Kees Maas' stemgeluid was te horen bij de Tour de France, Giro d'Italia, Amstel Gold Race en WK's op de weg, in het veld en op de baan. Naast wielerspeaker acteerde hij ook jarenlang als wedstrijdleider, voorzitter van de wielerronde Etten-Leur en medeorganisator van onder meer de Nederlandse Jeugdwielerkampioenschappen. Voor zijn verdiensten voor de wielersport werd Kees Maas in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


De cirkel is rond
Die indrukwekkende carrière van Maas begon in 1967 maar kwam in een stroomversnelling toen toenmalig-wedstrijdleider Peter Post hem in 1979 vroeg om in te vallen voor een collega-speaker tijdens de Rotterdamse zesdaagse. Volgens de huidige wedstrijdleider Michael Zijlaard is het mooi dat dé stem van de vaderlandse wielersport ook zijn afscheid in de Rotterdamse zesdaagse viert. "Kees is een absoluut fenomeen, die met zijn vertrouwde stemgeluid en geweldige wielerkennis absoluut gemist gaat worden bij ons evenement. We zijn dan ook blij en trots hem zaterdagavond te eren en nog een zesdaagse van zijn fameuze, herkenbare uitspraken te genieten tijdens het dagelijkse hoofdnummer, de grote koppelkoers. van de Wooning Zesdaagse.” Het is Kees Maas' intentie om zich in de toekomst nog wel in te zetten bij regionale wedstrijden en profcriteriums in Nederland.

TICKETS