7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Ahoy krijgt waanzinnige apotheose

Ahoy krijgt waanzinnige apotheose

08 Januari 2019

Met nog één avond voor de boeg stevent de Wooning Zesdaagse af op een waanzinnig spannende slotakkoord. De Denen Lasse Norman Hansen en Marc Hester houden al dagenlang stand aan de top van het klassement, maar het kan nog alle kanten op. 

Hansen en Hester staan sinds gisteren niet meer alleen in de nulronde. Yoeri Havik en Wim Stroetinga kwamen met rasse schreden dichterbij, waardoor zij in dezelfde ronde als de Denen aan de slotdag beginnen. Niki Terpstra en Thomas Boudat staan weliswaar op één ronde, maar breken vandaag ongetwijfeld door de 200-puntengrens. Dat levert een bonusronde op en brengt ook hen dichtbij de eindzege. 

Een blik op de stand van de Houcon Derny Cup leert bovendien dat het Nederlands-Franse duo ook daar goed scoort. Ze behaalden de afgelopen dagen achttien punten en staan daarmee tweede achter Pim Ligthart en Moreno De Pauw (20 punten). Na zes dagen verdient de winnaar van de Derny Cup een bonusronde en dus kan dit nevenklassement vandaag weleens van doorslaggevend belang zijn. 

En dan zijn er nog Jan-Willem van Schip en Stijn Steels, die eveneens maar een ronde achterstand hebben én de meeste punten kunnen overleggen van alle teams. Hansen en Hester beseffen zelf ook dat de strijd nog allesbehalve beslist is. ,,Als er opnieuw tactisch gekoerst wordt, kan elk van de vier teams winnen", zeiden ze gisteren na afloop. 

Al in de eerste wedstrijd van de vijfde dag werd duidelijk dat meerdere teams het klassement flink wilden opschudden. Terpstra en Boudat deden goede zaken met twee winstronden en ook Havik en Stroetinga liepen in op de concurrentie. Dit had geen consequenties voor Hansen en Hester, want ook zij gingen eenmaal rond.

Van Schip en Steels dreigden even het kind van de rekening te worden, maar ze zetten de zaken recht in de Wooning koppelkoers. Daarin waren zij de eerste aanvallers en dubbelden ze meteen het peloton. Daar bleef het niet bij, want nog geen tien minuten later hadden zij hun tweede winstronde te pakken. Een tegenaanval kon niet uitblijven en dus pakten even later ook de koppels Hansen-Hester en Terpstra-Boudat een ronde.

 

Tot de laatste twintig minuten van de lange jacht hadden Havik en Stroetinga zich gedeisd gehouden, maar toen vonden ook zij het welletjes. In tien minuten tijd gingen zij namelijk tweemaal rond en haakten daarmee definitief aan in de strijd om de eindzege. Ook Terpstra en Boudat gingen nog eens rond, waarmee de top-4 erg dichtbij elkaar kwam te staan. De verschillen zijn ongemeen klein, waardoor nog alles mogelijk is in Ahoy. 

GPN/Provato Sprint Cup

In de Sprint Cup was er winst voor Theo Bos, die in de keirin zijn landgenoten Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli het nakijken gaf. Büchli pakte vervolgens wel de zege in het sprinttoernooi, waarin Lavreysen in de kwalificatie het baanrecord (10.039) tot op een tiende van een seconde benaderde (10.138). Team Nederland won tot slot voor de vijfde dag op rij de teamsprint van team 'Best of Europe'. 

Hart van Holland Talents Cup

Luca Felix Happke en Moritz Augenstein pakten in de Talents Cup de leiding in het klassement. Het Duits-Oostenrijkse duo nam de koppositie over van de Nederlanders Yentl Ruijmgaard en Mel van der Veekens, die nog wel in dezelfde ronde staan. 

TICKETS