7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Column: Brothers in arms

Column: Brothers in arms

04 Januari 2019

Ik heb het geluk gehad dat ik tweemaal van mijn passie mijn beroep mocht maken. Allereerst heb ik als profrenner mijn sportieve dromen nagescheurd. En toen de fiets eenmaal aan de wilgen hing, ben ik als popjournalist aan de slag gegaan.

Twee compleet verschillende werelden op het eerste gezicht, maar schijn bedriegt. Muzikanten en coureurs hebben namelijk meer gemeen dan je zou vermoeden. Voor beide takken van 'entertainment’ draait het om veel oefenen, talloze kilometers maken (in het zadel of langs concertzaaltjes), omgaan met spanning en het euforische gevoel van succes omarmen of de bittere smaak van falen accepteren. Zowel atleten als artiesten zijn bovendien begonnen uit pure liefde voor het 'spelletje’. Samen met vrienden naar de sportclub of oefenen tot je vingers bloeden in de garage van het ouderlijk huis.

In de jacht naar erkenning of zelfs roem is er echter wel één wezenlijk verschil tussen beide disciplines. Waar in de muziekwereld zelfs de meest broederlijke gezelschappen elkaar - door alle stress, financiële kwesties of andere intriges - uiteindelijk vaak de tent uitvechten, zijn teamsporters vele malen loyaler naar hun 'partners in crime’.

Exemplarisch is de inmiddels gouden combinatie Yoeri Havik-Wim Stroetinga. Het is niet zo dat deze rappe renners elkaar haatten, maar van een warme band tussen de Vlasman-coureurs was aanvankelijk geen sprake. Een Noord-Hollandse flapuit en een wat stugge Fries vormen op het eerste oog geen dreamteam, maar na verloop van tijd leerden ze omgaan met elkaars tekortkomingen en kregen ze meer waardering voor elkaars sterke punten. Het eigen ego opzijzetten om een ander ook wat zonnestralen te gunnen; het is niet iedereen gegeven.

Ongetwijfeld wordt er in de cabines nog weleens gescholden als een koppelkoers de soep indraait of vliegt er een bidon door het rennerskwartier, maar juist dat fanatisme en die brute eerlijkheid maken van deze twee topsporters een onbreekbare eenheid. Ze komen niet op elkaars verjaardag en sturen elkaar met kerstmis geen kaart, maar in de piste zijn Havik en Stroetinga brothers in arms, met maar één doel: de concurrentie verpletteren. Een gulden samenwerking, puur op basis van respect voor elkaars kwaliteiten én onhebbelijkheden. Daar kunnen artiesten als de Oasis-broers, de Maywood-zusters, Simon & Garfunkel en zovele andere kemphanen nog een puntje aan zuigen.       

TICKETS