7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

De kleine Zijl

De kleine Zijl

05 Januari 2019

De Wooning Zesdaagse en de naam Zijlaard zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dat komt uiteraard vooral door Joop, die in de jaren tachtig faam maakte als de ronde dernygangmaker, achter wiens brede rug wereldtoppers als Jan Raas, Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann naar de zege stayerden. De Gouden Snor werd een cultheld, die de mensen met zijn opzwepende armgebaren en aanvallende manier van rijden steevast op de banken kreeg.

Joop is tegenwoordig al lang en breed met pensioen, maar de familie Zijlaard is nog zeer prominent aanwezig tijdens het Rotterdamse evenement. Zoon Michael is een van de gedreven wedstrijdleiders, broer Ron toont zich als gangmaker al meer dan een decennia een waardig opvolger van zijn legendarische vader. Maar hoewel de Zijlaardjes baanwielrennen in het DNA lijken te hebben, rijdt er deze editie van de Wooning Zesdaagse pas voor het eerst een telg uit het wielergeslacht mee in het profpeloton. Rons zoon Maikel debuteert namelijk tussen 'de grote jongens’, en dat op 19-jarige leeftijd.

Dat dit in de sterren geschreven stond, bleek al in 2013, toen hij als nieuweling achter de rug van opa Joop, tijdens diens afscheidsdag als gangmaker, een dernywedstrijd won. Daarna ging het hard met 'de kleine Zijl’. Hij won de Ronde van Vlaanderen voor junioren, reeg de nationale titels op de piste bijeen en tekende vorig jaar al een profcontract bij het Amerikaanse Hagens Berman Axeon. Maar een bekende naam en een potentieel gouden toekomst als zesdaagse-renner zeggen natuurlijk niets wanneer het startschot van de eerste wedstrijd in Ahoy klinkt. Dan is het afzien, aanklampen en hopen dat de toppers clementie hebben met een ploeterende nieuwkomer.

Een uur voor de start beseft Maikel zich dat als geen ander, wanneer hij wat bleekjes door de coulissen van het pand wandelt. Om wat afleiding te zoeken, neemt hij plaats op de tribune om de Hart van Holland Talents Cup, de categorie waar hij eigenlijk nog in hoort te rijden, te kijken. Een meisje, dat namens Wooning het voorspelspel met bezoekers speelt, vraagt of hij op iemand wil wedden. Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht en alle spanning lijkt te verdwijnen. 'Ik sta er zelf tussen’, toont hij de dame met een glunderend hoofd. De angst voor het lijden maakte plaats voor de trots van een jonge coureur die zijn jongensdroom waar mag maken. Het was prachtig om te zien.   

TICKETS