7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Genieten van de absolute wereldtop

Genieten van de absolute wereldtop

03 Januari 2019

Het zal weer onvoorstelbaar hard gaan de komende dagen, tijdens de GPN/Provato Sprint Cup. De beste baansprinters van de wereld scheuren over het Siberische hout van de Wooning Zesdaagse in een duel tussen Nederland en Europa.

Nederland tegen de rest, het klinkt als een oneerlijke strijd. Maar als je daar al van mag spreken, dan is het in het voordeel van 'onze’ mannen. Je­rey Hoogland, Harrie Lavreysen, Matthijs Büchli en Nils van ’t Hoenderdaal, het kwartet dat ook in Rotterdam Team Nederland vormt, won in februari vorig jaar nog de teamsprint op het WK in Apeldoorn, waar Hoogland ook nog 'even’ de wereldtitel op de tijdrit pakte. De komende zes dagen treden ze aan in Ahoy in de bijpassende regenboogtrui.


,,Ik hoop dat men zich realiseert hoe uniek het is, dat we deze renners hier onder één dak hebben”, zegt wedstrijdleider Michael Zijlaard. ,,Nergens ter wereld vind je mensen die sneller hun rondjes over de baan fietsen. Dan is het lastig om een ploeg op de been te brengen die het Nederland moeilijk maakt. Maar dat is aardig gelukt, denken we. Team Europa is óók wereldtop.”

De meest bijzondere naam in het team van de uitdagers is zonder meer die van Theo Bos. Ook een Nederlander, 'we’ zijn momenteel nu eenmaal de beste, en vijfvoudig wereldkampioen bovendien. Met zijn 35 jaar in de herfst van zijn carrière inmiddels, maar in Apeldoorn greep hij toch mooi het brons op de tijdrit.

De Duitser Maximilian Levy voegt nog eens vier wereldtitels toe aan de teller van het ervaren Team Europa, terwijl Tsjech Tomás Bábek met name op de keirin lastig te kloppen is. Alleen van het palmares van de Belg Ayrton De Pauw sla je misschien niet steil achterover. ,,Hij zal voor een verrassing moeten gaan”, zegt wedstrijdleider Peter Schep. ,,Als hij tot de laatste tien meter wacht om een tegenstander voorbij te gaan, wint hij het niet. Met hem hopen we iemand te hebben die een koers eerder openbreekt.”

Ook de individuele eer staat op het spel bij de Sprint Cup Vorig jaar reden er twee volledig Nederlandse teams tegen elkaar in de GPN/Provato Sprint Cup, dit jaar is er bewust voor een andere opzet gekozen. Zo hopen Schep en Zijlaard dat de wedstrijd nog meer gaat leven op de tribunes, dat fans een kant zullen kiezen en hartstochtelijk meeleven met 'hun’ team.

Voor de renners zelf zal het niet alleen gaan om de strijd tussen Nederland en Europa, maar ook om de individuele eer. ,,Wie is de snelste en staat bij de individuele onderdelen op het podium? Wie heeft straks het baanrecord in handen? Dat zal ook een factor zijn”, weet Zijlaard. ,,Iedereen zal willen laten zien dat hij de snelste is.”

Sinds vorig jaar heeft Büchli in Ahoy het snelste rondje ooit achter zijn naam staan: 10.039, een tijd die hij zelf eerder nog onmogelijk had geacht. Is een nieuw baanrecord eigenlijk wel realistisch? Zijlaard: ,,Vorig jaar zeiden ze al: deze zou nog wel een tijdje kunnen blijven staan. Maar die jongens verbeteren zich telkens weer, kunnen altijd weer harder. Als het al lukt zal er vast niet veel afgaan.”

TICKETS