7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Het gordijntje gaat zelden dicht

Het gordijntje gaat zelden dicht

06 Januari 2019

Een klein hokje met een gordijn, een matras en een plankje. Meer stelt de rennerscabine eigenlijk niet voor. Meer hebben de zesdaagse-renners ook helemaal niet nodig. Maar wat gebeurt er daar nou eigenlijk?

 'Zuiver nostalgie’, zo omschrijft Kenny De Ketele het hokje dat hij deelt met koppelpartner Robbe Ghys. ,,Hier hebben alle grote kampioenen in gezeten. Misschien niet dit hok, maar wel eentje zoals deze.” Of hij liever meer ruimte zou hebben? ,,Nee hoor. Dit is voldoende. Hier heb je tenminste nog wat ruimte buiten het hok. Bij veel zesdaagsen staan de cabines nog veel dichter op elkaar. In Rotterdam is er meer aandacht voor het comfort.”

Elke renner houdt er zo zijn eigen gebruiken en rituelen op na. Maar in grote lijnen betekent de cabine voor iedereen hetzelfde. Het is de plek waar ze even bij kunnen komen na weer een zware koers, waar ze het zweet van hun hoofd vegen en met hulp van een verzorger in een nieuw, droog tenue gehesen worden. Een plek van persoonlijke verzorging in al zijn facetten, getuige de vele zalfjes, bananen, energierepen en shakepoeders op de plankjes.

En het is de plek waar ze zich, al is het maar voor heel even, af kunnen sluiten van de drukte in Ahoy. Waar ze ook geestelijk even tot rust kunnen komen, op welke manier dan ook. De één stuurt een berichtje naar het thuisfront via de app, de ander zet de koptelefoon op.

,,Als je partner op de baan is voor een individueel onderdeel, heb je de matras voor jezelf”, zegt De Ketele. ,,Even je eigen zone, waar jij beslist wie je wel en niet toelaat. Heb je geen zin in anderen, dan trek je gewoon het gordijn dicht. Maar dat doe ik zelden.”

Het gros van zijn collega’s denkt er hetzelfde over. Want het sociale aspect is minstens zo belangrijk. Of het nu het bespreken van de race is, of gewoon slap ouwehoeren. Vaak met de eigen koppelpartner, vaak ook niet. Zonder enige aarzeling ploffen 'concurrenten’ neer in elkaars cabines. De Ketele: ,,Ik kom uit hetzelfde jaar als Wim Stroetinga en Marc Hester. We kennen elkaar nog van de jeugd. Dan ga je even een praatje maken. Of ruziën natuurlijk, haha.”

TICKETS