7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Klaar voor de start?!

Klaar voor de start?!

07 Januari 2019

Van sommige zaken in het leven vraag je jezelf nooit af: waarom gebeurt dit eigenlijk? Dagelijkse taferelen om ons heen, triviaal vaak, die als we er niet echt over nadenken, zelden beklijven. Waarom zijn kentekenplaten geel of waarom eten we oliebollen rond de jaarwisseling? Ik ben waarschijnlijk een uitzondering, want soms blijven dit soort nutteloze weetjes dagenlang door mijn hoofd spoken. Zonder dat ik dan de drang voel om het online op te zoeken. Dat dan weer niet.

Gisteren had ik weer zo’n moment toen ik in Rotterdam Ahoy aan het begin van de middag rustig een kopje koffie stond te drinken op het middenterrein. De harde en altijd onverwachte knal van het startpistool zorgde voor een lichamelijke schokreactie, een licht geïrriteerd humeur en vooral de overpeinzing: waarom? Tijdens elke zesdaagsedag wordt zo’n vijftien keer in de lucht geknald door de gasten van wedstrijdsponsoren. Soms zelfs twee startschoten tegelijk, als er veel animo is onder de genodigden om eens een flinke pluim de lucht in te vuren. In de veertien jaar dat ik voor de Wooning Zesdaagse werk, ben ik me dus al zo’n 1.250 keer een hoedje geschrokken, want de kracht van een goed startschot is altijd het willekeurige moment.

Tot gisteren had ik er dus nog nooit enige aandacht aan besteed. Vanmorgen ben ik al googelend wat wijzer geworden. Lang geleden - ik gok voor de ontwikkeling van het buskruit - werden sportwedstrijden op gang gebracht door een toeter, maar de introductie van het startpistool maakte de races pas echt eerlijk. De harde knal van het pistool is bewust gekozen om luid en hoorbaar te zijn voor atleten, officials én publiek. En het is kort, waardoor het geluid iedereen op ongeveer hetzelfde moment bereikt. Deze eeuw volgde een nieuwe stap in de ontwikkeling van het alarmpistool, want zo heet het 'wapen’ officieel, toen Omega een elektronische flash gun creëerde. Die maakt geluid en zendt een lichtstraal uit, waardoor de tijdwaarneming automatisch wordt opgestart.

Dat zelfs een startpistool de wedstrijdsport nu nog eerlijker maakt, vind ik eigenlijk wel een mooie gedachte, maar voor mij is en blijft het fenomeen tijdens de zesdaagse vooral heerlijke folklore. De iconische houding van de gelukkige schieter langs de baan, die precies op het goede moment de trekker overhaalt als de renners passeren. Misschien stiekem in de hoop dat ergens in het pand iemand zich verslikt in een slok koffie.  

TICKETS