7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Nog één dag in de spotlights

Nog één dag in de spotlights

08 Januari 2019

Nog één dag zijn ze te zien, de snelste mannen ter wereld op twee wielen. Dan duiken de baansprinters onder, ter voorbereiding op het WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków.

De felle lampen van de spotlights, de harde bas uit de speakers, de aanmoedigingen van duizenden wielerliefhebbers. Ze zullen het vanavond allemaal nog even in zich opnemen in Ahoy, er extra van genieten, de Nederlandse baansprinters. Pas op 27 februari rijden ze weer voor het echie, op het wereldkampioenschap baanwielrennen.

De wereldbekerwedstrijden in Cambridge en Hong Kong slaan ze over. Past niet in het programma. De komende anderhalve maand staat volledig in het teken van trainen. ,,Over twee weken gaan we op trainingskamp in Portugal voor twee weken”, vertelt Matthijs Büchli. ,,Niet keihard trainen hoor. Eén sessie per dag, met één rustdag per week.”

Wat ze de rest van de tijd daar dan doen? ,,Heel weinig. Films kijken, een boekje lezen. Koffie drinken in de middag. Vooral gewoon de godganse dag in bed liggen. Hartstikke saai dus. Maar ik vind het niet erg hoor. Ik ben er hartstikke goed in”, vertelt hij met een droge glimlach op het gelaat.

Als iemand weet hoe het is om je te vervelen, dan is het Büchli wel. Net als collega Theo Bos verbleef hij in het verleden een aantal maanden in Japan, waar hij meedeed aan diverse keirinwedstrijden. Omdat er massaal gegokt wordt op die races, zijn de regels daar in het Verre Oosten best wel streng te noemen. De mobieltjes en laptops moeten enkele dagen voor een wedstrijd worden ingeleverd, al het contact met de buitenwereld is verboden. Veel meer dan slapen, eten, lezen, baden en ouwehoeren hebben ze niet te doen.

Dus nee, Büchli ziet niet op tegen het trainingskamp. Dat hij de laatste twee wedstrijden van het wereldbekerseizoen mist, is ook al geen probleem. ,,Vroeger had ik die nodig om beter te kunnen worden. Maar de kwaliteit van de Nederlandse ploeg is op dit moment zó hoog. Op een training kun je bijna hetzelfde bereiken als in een wedstrijd. We gaan elke rit honderd procent, rijden even hard als in een wedstrijd.”

Eén belangrijk moment volgt er nog voor het WK tien dagen voor dat mondiale eindtoernooi. Dan wordt tijdens een testdag bepaald wie onderdeel uit zullen maken van de teamsprint, en in welke rol. ,,Ik gok dat ik wel in de teamsprintselectie zit”, zegt Büchli. ,,En verder ga ik ervan uit dat ik de keirin en de individuele sprint mag rijden. Ik ga voor twee keer goud: op de teamsprint en de keirin.”

Ze reizen af met hoge verwachtingen. Vorig jaar in Apeldoorn pakten de teamsprinters goud, iets wat Jeffrey Hoogland ook nog lukte op de tijdrit. Sindsdien werd er elke wereldbekerwedstrijd weer een goudklompje meegenomen naar Nederland. ,,We zijn eigenlijk favoriet op elk onderdeel”, weet Büchli. ,,Iedereen zal daar top zijn. Maar wij ook.”

TICKETS