7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Roompot-duo op podiumkoers

Roompot-duo op podiumkoers

06 Januari 2019

Rotterdam Ahoy kleurde oranje op de derde dag van de Wooning Zesdaagse. Verantwoordelijk daarvoor waren Jan Willem van Schip en Stijn Steels. De oranje shirtjes van Roompot waren namelijk niet weg te slaan uit de uitslagenlijsten en bovendien kroonden de Nederlander en de Belg zich tot de winnaars van de Grote Jacht. Dat resulteerde in een derde plek in het klassement, dat nog steeds wordt aangevoerd door Lasse Norman Hansen en Marc Hester, gevolgd door het Spaanse duo Albert Torres-Sébastian Mora.

Van Schip en Steels hadden al de zege op zak in de temporace, toen ze begonnen aan de Wooning koppelkoers XL. Daar zouden de verschillen weleens kunnen worden gemaakt, zo was de verwachting. Nadat Pim Ligthart en Moreno De Pauw de koers openden met een winstronde, stak het koppel van Roompot al snel zijn neus aan het venster. 

Een eerste aanval strandde nog in schoonheid, maar niet veel later was het wél raak. De bekende scheepstoeter schalde over de piste, toen Van Schip en Steels de aansluiting vonden met de achterkant van het peloton. Ook gelegenheidskoppel Maikel Zijlaard en Christian Grasmann ging rond, waardoor drie duo's aan de leiding gingen in de koppelkoers. Het tempo werd vervolgens de hoogte ingestuwd, waardoor het peloton kraakte en piepte. 

Vooraan was het schier onmogelijk om weg te rijden, terwijl achteraan de deur wagenwijd open stond. De koppels Zijlaard-Grasmann en Ligthart-De Pauw konden het tempo niet bijbenen. De ronde die ze eerder hadden gewonnen, verloren ze toen de grote groep hen weer opslokte. Op die manier vielen ze vooraan weg en kwamen Van Schip en Steels alleen aan de leiding. Hoewel enkele koppels in de slotfase nog een gaatje probeerden te slaan, bleven de Nederlander en de Belg als enige in de nulronde. 

Na liefst 55 minuten en tien ronden kwamen zij als winnaars uit de bus rollen. De blijdschap van het duo, dat later op de avond ook nog de puntenkoers voor teams op hun naam zette, was puur en oprecht. Onder de klanken van het bekende 'We zijn er weer bij en dat is pri-hi-ma' ontvingen ze de bloemen en reden ze hun ereronde. De strijd in deze Wooning koppelkoers XL had twee prachtige winnaars opgeleverd. 

GPN/Provato Sprint Cup

In de GPN/Provato Sprint Cup probeerde Harrie Lavreysen op de keirin zijn concurrenten te verrassen met een vroege aanval, maar zij lieten zich niet foppen. Het was uiteindelijk Tomás Bábek die als eerste finishte, voor Jeffrey Hoogland. Het baanrecord van Matthijs Büchli is nog niet gesneuveld, maar de rappe mannen zijn ambitieus en komen dichter bij de 10,039 die hun collega vorig jaar klokte. Lavreysen ging gisteren rond in 10,406. Gaat het vandaag nóg sneller? 

Houcon Derny Cup

Ook de Derny Cup zorgde gisteren voor spektakel. Maikel Zijlaard zegevierde in zijn thuisstad na een spannende strijd met Albert Torres. Zij-aan-zij gingen ze de laatste bocht door, maar met een uitstekend getimede jump wist de jonge Nederlander de Spanjaard af te houden. In de tweede manche was er succes voor Kenny De Ketele, die Niki Terpstra in de slotfase zag afhaken. In de Hart van Holland Talents Cup gaan Yentl Ruijmgaard en Mel van der Veekens aan de leiding. 

TICKETS