7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Rotterdam heeft weer een local hero

Rotterdam heeft weer een local hero

03 Januari 2019

Een rasechte Rotterdammer op de baan tijdens de Wooning Zesdaagse, zo vaak komt dat niet voor. Dit jaar rijdt er weer eentje in Ahoy. Maikel Zijlaard is zijn naam. Zoon van Ron Zijlaard, kleinzoon van Joop Zijlaard, bekende gangmakers op de derny. En neef van voormalig profwielrenner en huidig wedstrijdleider Michael Zijlaard. Het wielrennen zit bij hem in de genen, zou je best kunnen stellen.

Nee, het is geen cadeautje van oomlief. De pas 19-jarige wielrenner, eerder al actief in de Hart van Holland Talents Cup, heeft de promotie helemaal zelf afgedwongen met zijn sterke prestaties op de weg en de baan. ,,Een paar jaar geleden hadden we niet gedacht dat hij nu al in de zesdaagse zou rijden”, zegt oom Michael. ,,Maar hij maakt zulke grote stappen. We hopen dat hij kan uitgroeien tot een local hero, als echte Rotterdammer. Het is voor mij bizar dat het iemand uit de familie is, maar hoe gaaf is het om iemand uit Rotterdam erbij te hebben?”

De debutant is bewust gekoppeld aan de ervaren zesdaagse-rijder Nick Stöpler (28), vermaard om zijn koersinzicht. Een man die Maikel bij de hand kan nemen, hem de fijne kneepjes van het vak kan leren.

Maar Stöpler zal ook niet kunnen voorkomen dat hij zes loodzware dagen tegemoet gaat. Dat overkomt iedereen die opeens tussen de elite van het baanwielrennen verkeerd. ,,Hij is bloedfanatiek, wil tot het uiterste gaan om te laten zien wat hij kan. En fysiek is hij ook helemaal in orde. Maar Maikel gaat het echt wel heel moeilijk krijgen, hij zal wel een keer gaan 'zwemmen’. De ervaring die hij hier opdoet, heeft hij misschien over vijf jaar wel nodig om in Rotterdam voor de overwinning te rijden.”

TICKETS