7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Strijd om het baanrecord barst los

Strijd om het baanrecord barst los

06 Januari 2019

Ze reden de afgelopen dagen al snoeihard, maar de sprinters van Nederland gaan vandaag waarschijnlijk nog weer een tandje sneller. Het baanrecord van Matthijs Büchli is niet langer veilig.

Kalmpjes gaan de machtige dijen van Harrie Lavreysen rond, hoog in de baan, in de twee 'opwarmrondjes’ van de kwalificatie voor de sprint. Zelfs ontspannen rijdt hij al schofterig hard. Heel geleidelijk verhoogt de 'pijl van Luyksgestel’ het tempo, ondertussen naar beneden zakkend. In aanloop naar de enige ronde die er écht toe doet, zie je de blik strakker worden. Zijn handen knijpen het stuur bijna fijn.

Dan, wanneer de bel klinkt, gaan alle remmen los. 10.4 seconden duurt de indrukwekkende krachtsexplosie, die hem 200 meter verder heeft gebracht, precies op de plek waar de uitbarsting begon. De 21-jarige Brabander balt zijn vuist. Hij is de snelste. De koning van de apenrots, in elk geval voor even.

Het is een bijzonder stel, 'ons’ sprintteam. Beren van kerels, met benen die staal kunnen breken. De snelsten op aarde, in wat je toch gerust een machowereldje kunt noemen. Maar wanneer Lavreysen terugkeert in het rennerskwartier en tussen zijn maatjes op de bank plaatsneemt, zie je gewoon drie nuchtere, sympathieke jongens. Geen sterallures, geen haantjesgedrag. Zelfs geen speldenprikje na de race van zojuist.

Dat bewaren ze puur voor de baan. Daar waar het niet alleen om de prijzen gaat, of om de gevulde portemonnee, maar ook simpelweg om de eer. Met het baanrecord altijd weer als belangrijke inzet. ,,Ik wil zoveel mogelijk van die records op mijn naam hebben”, vertelt Lavreysen. ,,Dat is echt een doel van mij.”

Hoeveel hij er momenteel in zijn bezit heeft, durft Lavreysen niet met zekerheid te zeggen. Maar hij heeft meer dan slechts een flauw vermoeden. ,,Het zijn er zes of zeven volgens mij.” Wat hij in elk geval wel weet: die in Ahoy heeft hij niét. Die staat sinds vorig jaar op naam van Matthijs Büchli: 10.093. Nog een stukje sneller dan de tijden die gisteren werden gereden.

Vandaag komen ze normaal gesproken een stuk dichter in de buurt. ,,De laatste dagen rijden we op een groter verzet”, vertelt Lavreysen. ,,Het zou vanaf nu dus harder moeten gaan. Hopelijk voldoende om dat baanrecord van Büchli te verbreken. Maar 10.0 op een 200 meter-baan, dat is bijna onmogelijk te verbreken.”

Dan, heel even, laat hij zich verleiden tot iets dat op zelfverzekerdheid lijkt. ,,Normaal gesproken rij ik een hardere 200 meter dan Matthijs. Op het NK was hij laatst sneller, maar op de wereldbeker win ik meestal. Ik heb hier nu drie dagen gereden, heb de baan een beetje onder de knie. Dat is belangrijk, want we rijden niet vaak op een baan van 200 meter. Ik ga vanaf nu in elk geval écht voor dat record.”

TICKETS