7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Terpstra en Boudat nemen twijfels weg

Terpstra en Boudat nemen twijfels weg

04 Januari 2019

De eerste klap is een daalder waard, moeten Niki Terpstra en Thomas Boudat hebben gedacht. De ervaren Nederlander, drievoudig winnaar van de Wooning Zesdaagse, en de jonge rappe Fransman gingen gisteren uitstekend rond en wisten de lange jacht naar hun hand te zetten. Als leiders beginnen ze dan ook aan de tweede dag. 


De Wooning Zesdaagse verraste in juli vorig jaar met een wel heel bijzondere samenwerking; de Rotterdamse Six ging namelijk een driejarige verbintenis aan met Niki Terpstra, waardoor het publiek in Ahoy ook de komende jaren kan rekenen op de aanwezigheid van de immer aanvalslustige renner. Voor zijn elfde deelname werd hij gekoppeld aan Thomas Boudat, die al naar ereplaatsen sprintte in de Tour de France en in 2014 de wereldtitel veroverde op het omnium. 


Het koppel gold vooraf echter als grootste vraagteken van het startveld. Hoewel ze tegenwoordig ploegmaats zijn bij Direct Énergie, nadat de Nederlander Quick-Step Floors verliet, wist niemand echt hoe snel ze aan elkaar gewend zouden zijn. Het koppel antwoordde al op de eerste dag met de benen. Ze zetten hun ambities meteen kracht bij door het eerste onderdeel te winnen, de koppelkoers met sprints. 

Met ook nog eens een derde plaats in de koppelafvalling begonnen Terpstra en Boudat aan de lange jacht. Ze zagen het jonge duo Jules Hesters en Bryan Boussaer de eerste winstronde pakken en ook de Denen en de Polen deden een succesvolle aanval. Daarna stak het Nederlands-Franse koppel zijn neus voor het eerst aan het venster. Op de tribune schoof men naar het puntje van de kuipstoeltjes, maar de aanval werd in de kiem gesmoord. 


Niet veel later probeerden ze het opnieuw, ditmaal in het bijzijn van onder anderen Albert Torres en Sebastian Mora, de winnaars in 2016. Nu had het offensief wél succes, waardoor Terpstra en Boudat mede aan de leiding kwamen. Vijftien minuten later gingen ze nog eens op jacht naar een winstronde. Weer leefde het publiek mee met de Nederlander en de Fransman en ook nu stelden zij hun fans niet teleur. Het bleek de beslissende slag op deze eerste dag.


GPN/Provato Sprint Cup
De Nederlandse baansprinters behoren bij de absolute wereldtop en mogen dus niet ontbreken in Rotterdam. In hun regenboogtrui waren Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zichtbaar sneller dan hun tegenstanders Maximilian Levy, Tomás Bábek en Ayrton De Pauw op de teamsprint. Van 't Hoenderdaal had eerder op de avond de altijd spectaculaire keirin al gewonnen, ook was er succes voor Harrie Lavreysen in het sprinttoernooi. 

Hart van Holland Talents Cup 
Bij de renners tot 23 jaar deden Yentl Ruijmgaard en Mel van der Veekens de beste zaken. Beide Nederlanders, vorig jaar vierde in de Hart van Holland Talents Cup, pakten al vroeg in de koppelkoers een winstronde en die voorsprong gaven ze niet meer weg. De Duitsers Richard Banusch en Sebastian Schmiedel eindigden op de tweede plaats, de Denen Anders Fynbo en Arne Birkemose staan derde. 

TICKETS