7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Terpstra jaagt op vierde eindzege

Terpstra jaagt op vierde eindzege

03 Januari 2019

De 37ste Wooning Zesdaagse kent een deelnemersveld om van te watertanden. Met het nieuwe koppel Niki TerpstraThomas Boudat als grootste vraagteken. Hoe snel zijn zij aan elkaar gewend?

Hij is een attractie op zich. Zelfs al zou Niki Terpstra vanavond met tien kilometer per uur over het Siberisch hout van Ahoy peddelen, dan nog is zijn aanwezigheid bijzonder. Winnaar van Parijs-Roubaix (2014), de Ronde van Vlaanderen (2018) en tal van andere, felbegeerde koersen. Een van de beste klassiekerrenners in de Nederlandse wielerhistorie is van dichtbij te bewonderen tijdens de Wooning Zesdaagse.

Wees gerust, Terpstra zal zich niet inhouden. Vanavond niet, morgen niet, nooit niet. De Noord-Hollandse hardrijder is altijd top in Rotterdam, weet wedstrijdleider Peter Schep. ,,Hij heeft een motivatie: als zijn vorm hier goed is, weet hij dat hij dat hij op de goede weg is. Hij kan die vorm vasthouden tot aan zijn favoriete klassiekers.”

Driemaal won hij al in Ahoy, de laatste keer is inmiddels echter 'al’ weer vier jaar geleden. Sindsdien waren het drie buitenlandse koppels die er met de eindzege vandoor gingen. De Spanjaarden Sebastián Mora en Albert Torres (2016), de Duitsers Christian Grasmann en Roger Kluge (2017) en de Belgen Kenny De Ketele en Moreno De Pauw (2018). Elke keer liet Terpstra zich zien, maar telkens weer kwam hij tekort in de jacht op zijn kwartet.

Een grotere kans dan dit jaar zal hij misschien wel nooit meer krijgen. De Fransman Thomas Boudat, wereldkampioen omnium in 2014, lijkt op voorhand de ideale partner. ,,Dat is een snel ventje”, weet Michael Zijlaard, die andere wedstrijdleider. ,,Die gaat punten pakken in de sprints, maar kan ook direct een gat slaan als hij demarreert. En Terpstra is meer de motor van de twee. Die kan zo’n gat verzilveren en zorgen dat ze een ronde pakken op de rest. Ik denk dat Boudat de ideale partner voor Terpstra is om serieus voor de overwinning te rijden.”

Sinds dit jaar zijn het ploeggenoten op de weg, bij Direct Énergie . En ook op de baan zullen ze elkaar aan moeten leren voelen. ,,Dat is eigenlijk de grootste vraag”, stelt Schep. ,,Hoe lang hebben ze nodig om aan elkaar te wennen? De rest hebben ze al bewezen. Klikt het snel, dan zijn ze absoluut een van de te kloppen koppels.”

Juist. 'Eén van de te kloppen koppels'. Oud-winnaars Mora en Torres zijn er immers ook weer bij. Net zoals de titelverdedigers, De Ketele en De Pauw, zij het nu niet met elkaar. De Ketele rijdt met talent Robbe Ghys, De Pauw vormt een koppel met Nederlander Pim Ligthart. Een volledig Nederlands duo dat ook een zeer goede kans maakt: Wim Stroetinga en Yoeri Havik. Al jaren een vast koppel, onlangs nog de beste in Londen.

Met de Denen (Lasse Norman Hansen en Marc Hester) en de Duitsers (Grasmann en Theo Reinhardt) nog als outsiders, weet Terpstra één ding zeker: hij zal alles uit de kast moeten halen voor overwinning nummer 4. ,,Het wordt dringen in de top van het klassement”, voorspelt Schep. ,,Ik verwacht een mooie strijd.

TICKETS