7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Terpstra pakt vierde titel

Terpstra pakt vierde titel

09 Januari 2019

Niki Terpstra en Thomas Boudat hebben de 37ste Wooning Zesdaagse op hun naam gezet. Het duo begon als vierde aan de slotdag, maar draaide de rollen volledig om. Het is Terpstra’s vierde eindzege in Rotterdam, nadat hij ook van 2013 tot 2015 de beste was. Boudat won voor het eerst in de Maasstad.

Met vier koppels binnen één ronde beloofde de ontknoping van de Rotterdamse Six bloedstollend spannend te worden. Lasse Norman Hansen en Marc Hester stonden sinds de tweede dag aan de leiding van het klassement, maar met de koppels Yoeri Havik-Wim Stroetinga, Jan-Willem van Schip-Stijn Steels en Niki Terpstra-Thomas Boudat dicht in de buurt, was de strijd om de eindzege allesbehalve beslist. 

Daar dachten Terpstra en Boudat net zo over. In de eerste puntenkoers pakten zij al meteen een winstronde en passeerden ze de 200-puntengrens. Het bleek het kantelpunt van deze 37ste editie van de Wooning Zesdaagse, want ze stootten daarmee Hansen en Hester van hun troon. Met de lange jacht nog als slotakkoord van de avond kon het Nederlands-Franse koppel zich echter geen moment van onoplettendheid permitteren. 

Intussen stal Maikel Zijlaard in zijn thuisstad de show door de afvalkoers te winnen. Tot groot enthousiasme van het publiek in Rotterdam Ahoy, dat tot de nok toe vol zat. Hij zette de kers op de taart door samen met Nick Stöpler ook de eindzege te pakken in de Houcon Derny Cup. Nadat de supersprint een prooi werd voor het jeugdige duo Jules Hesters en Bryan Boussaer, kon het startschot klinken voor de afsluitende Wooning koppelkoers. 

De top-3 bestond op dat moment uit Terpstra-Boudat, Hansen-Hester en Havik-Stroetinga. Van Schip en Steels, op dat moment vierde, toonden zich erg bedrijvig in de beginfase en aasden op een podiumplek. Telkens zagen ze echter hun aanval gepareerd worden. Het duo, dat tot de smaakmakers van deze zesdaagse behoorde, zakte uiteindelijk zelfs een plekje nadat Pszczolarski en Ghys rondgingen. 

Terpstra en Boudat controleerden de koers tot op de millimeter en neutraliseerden de pogingen, die met name Havik en Stroetinga ondernamen. Met een ultieme aanval opende het Vlasman-duo in de slotfase de jacht op een allesbeslissende winstronde, maar Terpstra sprong met een katachtige reactie op hun wiel en legde de uitslag zo in een definitieve plooi. 

Baanrecord
Eerder op de avond had Harrie Lavreysen het publiek vast opgewarmd voor de apotheose door op spectaculaire wijze het baanrecord van Matthijs Büchli (10,039) uit de boeken te rijden. Lavreysen benaderde Büchli's record maandag al tot op een tiende en voelde toen al dat er nog meer in zat. Hij kreeg toestemming om het record nog eens aan te vallen en stelde niet teleur. Integendeel, met 09,906 dook hij als eerste renner onder de tien seconden.

Hart van Holland Talents Cup
De Duitsers Luca Felix Happke en Moritz Augenstein pakten de eindwinst in de Talents Cup, nadat ze in de afsluitende koppelkoers hun koppositie met succes verdedigden. Tweede eindigden de Nederlanders Yentl Ruijmgaard en Mel van der Veekens, de Nederlander Philip Heijnen en de Pool Filip Prokopyszyn werden derde. 

De volgende Wooning Zesdaagse wordt gehouden van 2 tot 7 januari 2020.

 

TICKETS