7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Theo Bos, de sluwe vos

Theo Bos, de sluwe vos

07 Januari 2019

Hij is zonder twijfel het meest bijzondere lid van Team Best of Europe. Theo Bos (35), Nederlander, neemt het deze dagen op tegen zijn landgenoten. En hij hoopt ze nog een keertje te kunnen verrassen.

Een blauw Europees shirtje in plaats van de regenboogtrui, Thomás Bábek en Maximilian Levy als ploeggenoten en zijn landgenoten als tegenstanders. De Sprint Cup van de Wooning Zesdaagse zou je best een vreemde gewaarwording kunnen noemen voor Theo Bos, maar zo ervaart de vijfvoudig wereldkampioen het zelf helemaal niet.

,,Als je een ander shirtje aantrekt, wil je automatisch van de ander winnen. Net als vroeger met voetballen, wanneer je een lintje kreeg. De ander werd dan direct je tegenstander, ook als je beste vriend erbij zit.”

En ergens is hij ook meer op zijn plek in het meer ervaren Team Europa. De iets jongere Levy is hij al zo vaak tegengekomen op wereldbekers en eindtoernooien, Bábek kent Bos nog goed van de keirinwedstrijden in Japan. ,,Ik heb daar twee keer zes maanden met hem gezeten. Nee hoor, ik zit prima in dit team.”

Het is wel het team dat momenteel op achterstand staat. Niet zo gek ook. Team Nederland draagt immers de regenboogtrui, het is de snelste baansprintploeg ter wereld. Maar de sluwe Europese vossen gelden op zijn minst als een goede leerschool voor Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen. Ze weten als geen ander hoe ze een aanval op moeten zetten, of hoe ze kunnen profiteren van een foutje van de tegenstander.

,,Wij moeten het meer van slim en tactisch rijden hebben. Ik hoop die gasten een keer te kunnen verrassen. Maar dat is niet makkelijk hoor. Allereerst moet ik wel in de buurt kunnen blijven als ze op topsnelheid zijn. En ze rijden zó hard. Bovendien merk je dat ze steeds meer ervaring krijgen. Zo’n Lavreysen bijvoorbeeld, die maakt ondanks zijn jonge leeftijd bijna nooit meer een foutje. Ze rijden allemaal heel volwassen.”

Ze hebben de snelheid, ze hebben de ervaring. Zo’n anderhalf jaar voor de start van de Spelen in Tokio lijkt Nederland dé topfavoriet voor het goud op het onderdeel teamsprint. Maar Bos weet ook uit eigen ervaring dat het niet helemaal zo werkt. Ook hij was ooit de beste van de wereld, vijf keer tussen 2004 en 2007, op meerdere disciplines. Op de Spelen bleef de medailleoogst 'slechts’ beperkt tot zilver.

,,Achteraf kun je zeggen dat we toen in de details een slag verloren hebben. De structuur en cultuur hier in Nederland, daar ben je als sporter ook van afhankelijk. Hoeveel geld er beschikbaar is voor innovaties bijvoorbeeld. We zijn goed bezig als baannatie, maar om een stabiele factor te worden moeten we nog wel stappen maken. In Groot-Brittannië hebben ze dat bijvoorbeeld heel goed voor elkaar. Ze weten daar hoe ze naar de Spelen toe moeten werken. Onze nieuwe lichting behoort tot de absolute wereldtop. Ook in de breedte. Maar dat wil niet zeggen dat ze in Tokio ook goud gaan winnen.”

 

 

TICKETS