7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Volle bak voor de strepen

Volle bak voor de strepen

04 Januari 2019

In februari vorig jaar werden ze wereldkampioen op het onderdeel teamsprint, vanavond rijden ze in Ahoy. En Jeffrey Hoogland, Nils van ’t Hoenderdaal en Harrie Lavreysen willen tijdens de GPN/Provato Sprint Cup nog maar eens bewijzen dat ze inderdaad de allersnelsten zijn.

Ze rijden niet in het rood-wit-blauw, en ook niet in het oranje. Het Team Nederland dat vandaag over het Siberisch hout van Ahoy vliegt, is namelijk niet zomaar een team. Het is de beste ploeg ter wereld. En daar hoort een speciaal tenue bij, eentje waar ieder wielerhart harder van gaat kloppen. Een witte basis met horizontale strepen in de kleuren blauw, rood, zwart, geel en groen. De legendarische regenboogtrui.

Sinds 28 februari vorig jaar hebben Jeffrey Hoogland (25), Harrie Lavreysen (21) en Nils van ’t Hoenderdaal (25) de heilige graal van het wielrennen in handen. Op die dag werden ze wereldkampioen teamsprint, in het 'eigen’ Apeldoorn nota bene. En het zit ze als gegoten. Sindsdien wonnen Nederland goud op het EK en zijn 'we’ onverslaanbaar in de wereldbeker.

,,We zijn er allemaal stuk voor stuk nog gemotiveerder door geraakt”, merkt Hoogland, die tijdens datzelfde WK ook nog 'eventjes’ de titel op het onderdeel tijdrit pakte. ,,We werkten al goed samen, maar nadat we wereldkampioen waren geworden zijn we alleen maar beter en harder gaan trainen. Je zou misschien ook kunnen redeneren: we hebben het gehaald, het kan wel wat minder. Maar zo is het bij ons helemaal niet gegaan. We willen niet afgaan met die strepen op ons shirt. We hebben ze verdiend, maar we moeten elke keer weer laten zien dat we ze verdienen.”

Iets wat gisteren alvast erg goed lukte. Op de individuele onderdelen lukte het Team Best Of Europe nog wel om aardig weerstand te bieden, bij de teamsprint waren de wereldkampioen duidelijk de sterkste. Starter Van ’t Hoenderdaal zorgde al in de eerste ronde voor een mooi gaatje, Lavreysen maakte daar een gat van, waarna Hoogland het werk overtuigend afmaakte. 

Het is niet altijd hetzelfde team dat in de baan verschijnt. Tijdens de halve finale van het WK was het bijvoorbeeld Matthijs Büchli die de klus afmaakte, in plaats van Hoogland. Maar een bijzonder drietal is het zeker. ,,Nils, Harry en ik hebben een speciale band. Het voelt heel erg als een vriendengroep. De andere jongens met wie we rijden zijn ook hele fijne collega’s. Maar tussen ons drieën gaat het allemaal automatisch, we begrijpen elkaar meteen, weten precies wat we moeten doen. En omdat we vrienden zijn, vertrouwen we helemaal op elkaar. We gaan voor de ander door het vuur.”

Hard zal de onderlinge strijd zijn op weg naar het enige gaatje op het palmares van deze stoere, bonkige mannen: goud op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Daar moet de zoveelste kroon op het werk worden gezet. Hoogland: ,,De focus ligt daarbij op de teamsprint. Zo worden we met z’n allen beter. En dat geeft iedereen ook de kans om individueel uit te blinken.”

TICKETS