7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Zes keuzes van Christian Grasmann

Zes keuzes van Christian Grasmann

06 Januari 2019

Christian Grasmann (37) won in 2017 de Wooning Zesdaagse met Roger Kluge. Dit jaar staat hij, hoogstwaarschijnlijk, voor het laatst aan de start in Ahoy. Christian Grasmann rijdt vandaag zijn wedstrijden individueel, wegens fysieke problemen van zijn teamgenoot Theo Reinhardt.  

De Wooning Zesdaagse van 2017 of die van 2018?

,,Die van 2017 uiteraard. De editie die ik won. Elke keer als ik mijn naam terugzie op de boarding van Ahoy, maakt dat me weer gelukkig en trots. De Wooning Zesdaagse is heel speciaal. Maar vorig jaar was het toch een stuk minder leuk. Ik werd ziek, heb één dag bijna alleen maar op bed gelegen, zonder iets te eten. Twee dagen heb ik gemist, daarna ben ik weer op de fiets gestapt. Stoppen zit niet in mijn mentaliteit. Het gevoel als je op moet geven is echt verschrikkelijk.”

Op reis of thuis?

,,Thuis. Ik heb heel veel gereisd gedurende mijn carrière, en heb daar erg van genoten. Maar de tijden veranderen. Ik heb een zoontje thuis, die is vrijdag twee jaar geworden. Ik heb zijn verjaardag dus gemist, zoals ik heel veel gemist heb. Daar heb ik het steeds moeilijker mee. Ik race nog tot maart, dan stopt mijn leven als professioneel wielrenner. Aan de ene kant lastig, maar ik kijk ernaar uit om meer thuis te zijn, bij mijn familie. En ik zal altijd bij het wielrennen betrokken blijven.”

Geschoren of met baard?

,,Met baard, al stelt het nu niet zoveel voor. De baard hoort bij mij, al twintig jaar. Eigenlijk vanaf het moment dat ik een baard kon groeien. Ik had destijds geen geld voor een scheerapparaat. Haha, nee hoor. Ik deed in die tijd veel wintersporten. Daar hoorde het een beetje bij de cultuur. En ik heb het zo gehouden.”

Skiën of snowboarden?

,,Skiën. In de jeugd zat ik in de nationale selectie. Ik was best goed, maar niet goed genoeg. Anders zou dat waarschijnlijk wel mijn beroep zijn geworden. Als ik eenmaal ben gestopt met wielrennen, ga ik vooral weer veel langlaufen. Dat is een passie van me. Het is zo’n heerlijk gevoel als je door de sneeuw glijdt.”

Een auto of een fiets?

,,Als het oud is een auto, als het nieuw is een fiets. Ik ben helemaal weg van vintage auto’s. Een hobby die een beetje bij toeval is ontstaan. Ik kreeg een oude Mercedes van mijn moeder toen ik mijn rijbewijs had gehaald. Er was altijd wat mee aan de hand. Ik ben zelf een beetje gaan klussen, en raakte er helemaal aan verslingerd. Inmiddels heb ik negen oldtimers. En ook een 'normale’ auto, maar daar rijd ik zelden in. Ik heb overigens ook een stuk of dertig vintage-fietsen, maar die hangen alleen maar aan de muur in de varkensboerderij van mijn ouders.”

Maloja Pushbikers of Team Sky?

,,Maloja Pushbikers, mijn team. Sky stopt volgend jaar als sponsor, die hebben geen toekomst, haha. Wij worden alleen maar groter. Maloja Pushbikers begon ooit als een baanteam, nu is er ook een wegploeg. Ik heb het team tien jaar geleden opgericht, om te bewijzen dat je ook profrenner kan worden als je niet bij de nationale Duitse selectie zit. Hoe goed ik ook reed bij de Duitse kampioenschappen, ik werd er nooit voor uitgenodigd. 'Je hebt geen toekomst bij ons’, vertelden ze me. Omdat ik een skiër was, uit Beieren kwam, een verkeerde mentaliteit zou hebben. We begonnen met een ploeg van acht, inmiddels heeft Maloja Pushbikers honderden leden. De jeugd behoort tot de beste van het land. Het gaat dus best wel goed met ons.”

TICKETS