7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Zes keuzes van Stijn Steels

Zes keuzes van Stijn Steels

08 Januari 2019

Stijn Steels vormt samen met Jan Willem van Schip het meest verrassende koppel van de Wooning Zesdaagse. Het duo van Roompot is een serieuze kandidaat voor de overwinning. En daar wil de 29-jarige Belg ook vol voor gaan.

Jonas Rickaert of Jan Willem van Schip?

,,Oei. Met Jonas heb ik Zesdaagse van Gent gereden. Het is een goede maat van me. Maar ik kies nu toch voor Jan Willem van Schip. Hoe we hier rijden, dat we meedoen voor de overwinning, dat vind ik echt prachtig. Het is een onverwacht succes. We kennen elkaar pas sinds de eerste dag van deze zesdaagse, maar het klikt ook tussen ons twee. Buiten de baan én erop. De eerste paar koersen samen waren technisch slecht. We reden te veel van achteren, misten constant onze aflossingen. Nu loopt het vlot.”

Harry Potter of Lord of the Rings?

,,Lord of the Rings kijk ik ook wel, maar ik ga voor Harry Potter. Ik ben opgegroeid met de boeken, heb ze denk ik een stuk of drie keer gelezen. En als de films op televisie komen, dan kijk ik er graag naar. Toen ik in Londen was voor een wielerkoers, ben ik met een paar andere wielrenners bij Kings Cross station naar dat perron 9 3/4 gaan kijken. Nu ik dat gezien heb, kan ik gelukkig sterven, haha.”

Voormalig topsprinter Tom Steels of Stijn Steels?

,,Dan ga ik toch voor mezelf. Tom is mijn grote voorbeeld, en hij heeft zoveel gewonnen. Hij is ook mijn trainer, we spreken elkaar elke dag. Tom is superbelangrijk voor me. Ik denk dat ik hem inmiddels wel kan kloppen als we een wedstrijdje fietsen. Dat hoop ik tenminste. Anders zou het wel erg zijn.”

Het voorjaar of najaar?

,,Het voorjaar. De sfeer die er met name in België hangt rond de klassiekers in het voorjaar, kun je nergens mee vergelijken. Ik weet dat er renners beter zijn ik die koersen, maar kan van waarde zijn als wegkapitein van mijn ploeg. Ik heb ze inmiddels al zo vaak gereden, ken de parcoursen heel erg goed. Daar haal ik heel veel voldoening uit. De Ronde van Vlaanderen is mijn favoriet. De sfeer die daar hangt, in elk dorp waar je doorheen rijdt, dat is onbeschrijfelijk.”

Roompot-Charles of De Melkerie?

,,Goh, dat is een moeilijke. De Melkerie is een trainingsgroep met profwielrenners die vlak bij elkaar wonen. Yves Lampaert, Tim Declercq en Jens Debusschere zitten daar bijvoorbeeld bij. In Nederland heb je een vergelijkbare groep, Noord-Hollands Best (met onder andere Niki Terpstra en Ramon Sinkeldam, red.). Maar dat is eigenlijk gebaseerd op ons, haha. Het zijn hele goede vrienden van me geworden. We plagen elkaar veel. In plaats van complimenten te geven na een goede race, zeggen we liever: 'amai, je zag er daar niet goed uit’. Op de groepsapp komen er makkelijk tweehonderd berichten per dag binnen. We weten alles van elkaar. Qua kameraadschap kan Roompot-Charles daar nog niet aan tippen, hoe fijn die ploeg ook is. Maar in de koers gaat mijn team natuurlijk voor. Als ik zelf niet win heb ik het liefst een ploeggenoot van Roompot-Charles en daarna iemand van De Melkerie.”

Alles voor de winst of podiumplek

,,Vanavond willen we voor de winst gaan. De tweede en derde plaats, dat onthoudt toch niemand. Dan kunnen we beter vol voor de overwinning gaan, en dan zien we wel hoe het loopt.”

TICKETS