7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Zes keuzes van... Wim Stroetinga

Zes keuzes van... Wim Stroetinga

04 Januari 2019

Hij won drie van de vier grote zesdaagsen (Rotterdam, Berlijn, Londen), werd Europees kampioen, tweede bij meerdere WK’s en heeft zoveel nationale titels dat je er duizelig van wordt. Wim Stroetinga (33) is een van de absolute toppers op de baan deze zesdaagse. We legden hem zes vragen voor.

Marathonschaatser Arjan Stroetinga of je zesdaagse-partner Yoeri Havik?

 ,,Die is niet zo moeilijk. Arjan Stroetinga. Dat is niet alleen m’n broer, we kunnen het ook nog heel goed met elkaar vinden. De band die ik met hem heb, die zal ik met Yoeri nooit krijgen. En dat is ook logisch. Yoeri en ik hebben een prima zakelijke relatie. We kunnen goed met elkaar door een deur, maar komen niet bij de ander op de koffie. Meestal liggen we wel samen op een hotelkamer tijdens een zesdaagse, maar soms gaan we bij iemand anders liggen. In januari zijn Yoeri en ik altijd veel samen, op een gegeven moment is de gespreksstof wel een beetje op.”

 

Al je overwinningen of één wereldtitel?

,,Het hangt een beetje van het onderdeel af, maar ik denk dat ik toch wel voor die wereldtitel zou gaan. Daar zou ik alles wel voor inleveren. Maar er zijn nog andere dingen die ik graag zou winnen. Ik heb nu de zesdaagsen van Rotterdam, Berlijn en Londen gewonnen. Van de grote ontbreekt alleen Gent nog. Het zou mooi zijn als ik ze aan het einde van mijn carrière allemaal gewonnen heb. Helaas waren we een paar maanden geleden niet goed genoeg (vijfde, red.). Hier nog een keer in Rotterdam winnen, dat zou ook geweldig zijn.”

 

Een bergetappe of een massasprint?

,,Een massasprint. De bergen vind ik verschrikkelijk. Voor de televisie? Ook de massasprint. Zonder twijfel. Dat vind ik het mooiste wat er is. Je moet natuurlijk dan niet om twee uur de tv aanzetten. Maar het laatste halfuur vind ik prachtig, er gebeurt gewoon veel meer. Alleen al het volgen van de treintjes die worden opgezet. Ik kan heel vaak in de laatste kilometer al zien wie er gaat winnen, als hij tenminste niet ingesloten wordt. Waar hij zit, hoe hij erbij zit vooral. Bij Mark Cavendish zie je het bijvoorbeeld altijd heel goed, of hij in topvorm is of niet.”

 

Dorp of stad?

,,Een dorp. Ik woon nu in een dorp in Friesland, Terwispel. Als ik daar bij de slager kom, kennen ze me. Het gaat er gewoon een stuk gemoedelijker aan toe dan in de stad. Daar ben je gewoon een klant, waarschijnlijk kennen ze je niet eens. En op straat zeg je ook altijd gedag bij ons, ook al ken je die persoon niet. In Nijkerk, waar ik eerder woonde, keken ze me dan raar aan. Het heeft misschien ook met de hoek van het land te maken. In het noorden gebeurt dat nog heel erg.”

 

Boer zoekt Vrouw of Wie is de Mol?

Geen van beide, mag dat ook? Ik ken Marnix Knetemann, ooit een van de boeren (via zijn partner Roxane Knetemann, red.), en heb toen ook wel gekeken. Maar alleen omdat hij mee deed. En Wie is de Mol vind ik al helemaal niks. Ik kijk soms Voetbal Inside, en kijk graag films. Ik hou wel van oudere comedy’s, zoals Anchor Man en Old School. En actiefilms met Jason Statham.”

 

De ochtend of de avond?

,,De avond. Ik ben bepaald geen ochtendmens, hou er helemaal niet van. Ik weet niet precies wat het is, maar in de avond leef ik een beetje op. Dan voel ik me prettiger. Wel zo handig ook als je zesdaagsen rijdt, anders zak je een beetje in.”

 

TICKETS