7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Zijlaard heeft geen angst meer

Zijlaard heeft geen angst meer

08 Januari 2019

Hij zat er al op de tribune, hij deed mee in de Hart van Holland Talents Cup. Dit jaar rijdt Maikel Zijlaard de Wooning Zesdaagse bij de elite. Nog één dag, dan komt er een einde aan de jongensdroom van de Rotterdammer.

De lach is er nog altijd, ook na vijf dagen afzien op de fiets. Maikel Zijlaard gaat elk onderdeel weer tot het uiterste, vertelt hij. ,,Dat moet ook wel, het niveau is niet normaal hoog. Maar dan stap ik van de fiets en denk ik elke keer weer: ik rijd toch maar mooi in de Wooning Zesdaagse. Een droom die uitkomt.”

Hij is uitgegroeid tot de knuffelbeer van de zesdaagse. En niet alleen omdat hij als rasechte Rotterdammer een local hero is in Ahoy. Of omdat hij met zijn legendarische opa Joop en vader Ron (gangmakers op de derny) en oom Michael (wedstrijdleider van de zesdaagse) illustere familieleden heeft. Het is zijn vertederende en aanstekelijke enthousiasme.

Let u maar eens op hem vanavond, wanneer hij na een aflossing even bovenin de baan tot rust komt. ,,Als het even kan, kijk ik snel om me heen wie er allemaal in het publiek zitten. Ik weet altijd waar ik mijn ouders en vriendin kan vinden. Even zwaaien? Nee, daar heb ik de adem niet voor. Ik zou willen dat ik dat kon.”

Kijk uit, hij is allerminst een fietstoerist tussen de grote mannen. In het algemeen klassement spelen hij en koppelpartner Nick Stöpler dan geen rol van betekenis, op individuele onderdelen laten ze zich wel degelijk van voren zien. De ploegafvalling bijvoorbeeld, hun favoriete onderdeel. En zaterdag was Zijlaard zelfs de beste bij de Derny Cup. Een overwinning die hij, heel eventjes maar, stevig vierde.  ,,Ik had een hartslag van 200 volgens mij, puur van het juichen.”

Nog één dagje mag hij tussen de wereldtop van het baanwielrennen vertoeven, iets wat in de toekomst normaal moet worden. Angst dat de slijtageslag teveel voor hem wordt, heeft hij niet. ,,De eerste dag was ik zo nerveus. Ik zat te bibberen in de auto, op weg hiernaartoe. Dacht: dit wordt helemaal niks. Maar ik heb het overleefd en weet nu dat het goed gaat komen.”

TICKETS