7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Ahoy op Zondag

Ahoy op Zondag

04 Januari 2020

Wielrennen op zondagmiddag in Ahoy. Voor veel mensen betekent dit familiedag op en rond die mooie piste. Jongens en meisjes die de bloemen mogen uitreiken aan de winnende coureurs, fun-acties op de tribunes en selfies en handtekeningen op het middenterrein. Voor mij blijft de zondag in Ahoy voor altijd verbonden aan dat typische jaren 80-fenomeen: Ahoy op Zondag.  Veel talentjes reden er hun eerste meters op een wielerbaan. Ahoy op Zondag was de plek om baanwielerminnend Nederland te tonen dat je als jonge renner uit het juist hout gesneden was om ooit in de 'echte’ zesdaagse mee te kunnen rijden.

Aanvankelijk begon Ahoy op Zondag als een training, maar al snel werden er wedstrijden bij gereden. Er kwamen nationale winterkampioenschappen en omdat de baan er permanent lag, kon het hele jaar worden gecombineerd met andere evenementen, zoals het minivoetbal. Tijdens de eerste edities was alleen het middenterrein beschikbaar, maar als snel werd dit te krap. De tribunes gingen open en in de hoogtijdagen bevolkten zo’n paar duizend man het Sportpaleis. Joop Zijlaard leerde er het vak gangmaker en toppers als Leontien van Moorsel, Michael Boogerd en Leon van Bon reden er hun rondjes.

Ook ik cirkelde er zo trots als een pauw rond, in de hoop ooit de 'echte’ Zesdaagse te rijden. Helaas werd de vaste piste in 1990 uit Ahoy gesloopt. De zesdaagse verdween, maar kwam gelukkig weer terug. Ahoy op Zondag zal vanwege de tijdelijk ligging van de piste, nooit meer het levenslicht zien. Maar het lijkt me fantastisch als er weer een baan komt waar talentjes kunnen oefenen, trainen en dromen van een toekomst als Kirsten Wild, Niki Terpstra of Jeffrey Hoogland. Nu rijden er jongens, meiden, jeugd en nieuwelingen in de ochtend op zondag en is er een reünie van de oude garde uit de jaren tachtig op het middenterrein vol sterke verhalen over vervlogen tijden. Maar wat zou het fijn zijn als er snel weer een vaste baan in de buurt erbij komt, zodat er ook weer nieuwe verhalen bijkomen en een generatie jonge pistiers opgroeit met dezelfde dromen. Dat zou toch prachtig zijn?

TICKETS