7 - 12 DECEMBER 2021

Nieuwsitems

Baanliefde in voor-en tegenspoed

Baanliefde in voor-en tegenspoed

03 Januari 2020

Soms is de sportwereld net zo wispelturig als het 'echte leven’. Momenten van complete euforie of kortstondig geluk wisselen elkaar af met tegenslag, verdriet en teleurstelling. Daarbij kan de steun van een partner, familielid of goede vriend een enorme boost aan dit soort momenten geven of juist een schouder bieden om even ongegeneerd de tranen te laten lopen.

Deze band kan levenslang bestaan, maar ook plots vervagen. Zo brak toptennister Kiki Bertens afgelopen jaar met de Rotterdamse coach Raemon Sluiter, die jaren haar steun en toeverlaat was op en langs de baan, omdat de klik er niet meer was en de eens zo intense magie van het succes duo was vervlogen. De chemie tussen sporters en coaches of ploeggenoten onderling heeft me altijd gefascineerd. Het idee van samen een prestatie neerzetten gaf mij zelf ook een hemels en compleet gevoel en zorgde ervoor dat de momenten van euforie of kortstondig geluk net even wat intenser binnenkwamen.

Misschien dat ik juist daarom zo van zesdaagsen houd. Het is de ultieme beproeving van vertrouwen - en soms zelfs vriendschap - voor twee wielrenners met dezelfde ambitie. Zes dagen lang op elkaars lip zitten, samen strijden in de koppelkoersen en nerveus afwachten tijdens de individuele onderdelen of jouw partner in zijn persoonlijke missie slaagt of de boel juist verkloot. Een cluster van emoties waar zelfs de beste huwelijken door zouden kunnen strandden, maar met een berg opwindende commotie waar je jaren op kunt teren. Net als in het 'echte leven’ is immers geen dag gelijk.

Precies om deze reden maakte mijn hart een sprong toen ik hoorde dat Niki Terpstra en Iljo Keisse hun sportieve zesdaagse-relatie na een pauze van vijf jaar weer nieuw leven hadden ingeblazen. De Nederlander en Vlaming zijn officieel nooit uiteen gegaan, maar elkaar wat uit het oog verloren, zoals dat in het 'echte leven’ ook soms gaat. Zal de klik er weer zijn en staan de neuzen nog dezelfde kant op? Ze moeten het zichzelf ook afgevraagd hebben. Maar op dag één van de Wooning Zesdaagse toonden de voormalig Quick Step-ploegmaten al dat de vlam nog steeds ferm brandt en deze dagen alleen nog maar feller zal oplaaien. De concurrentie is dus meer dan gewaarschuwd voor de verwoestende kracht van dit herenigde stel.   

TICKETS